Március 15.: először futottak 1848 métert a szombathelyi iskolások

Egy lelkes szombathelyi tornatanárnő úgy döntött: sportos módon emlékezik meg 1848-ról. Futást hirdetett, lehetett rá jelentkezni. 115 diák és 12 nagycsoportos óvodás kokárdával, kis zászlóval vett részt a történelmi futáson. A nagyok 1848 méteren.

Némethy Mária

Sokan állítják, határozott véleményük:  Mi a csudának kell történelmet tanulni? Mérnökként, vagy munkásként mi hasznom lesz belőle, ha az ókori népekről, vagy az Árpád-házi királyokról magoltatnak? Inkább praktikus, az életben közvetlenül hasznosítható ismereteket oktatnának! 

Régebben csak annyit szoktak ilyen felvetésre válaszolni: Azért tanuld, mert a történelem az élet tanítómestere.
Ma már ennél több kell a magyarázathoz. Van is tömör, szabatos válasz.

A történelem - mint múltismeret - a társadalom kollektív memóriájaként az emberi azonosságtudat egyik alapja. A nemzeti, az európai és az egyetemes emberi identitást formálja, erősíti. A történelemből ugyanakkor az is kitűnik, hogy az egyes népek, nemzetek kölcsönösen egymásra vannak utalva. A kölcsönös függőség megértése átfogó világtörténelmi látásmódot, a különbségek tudomásul vétele a kultúrák sajátos értékeinek és érdekeinek megismerését és tiszteletben tartását kívánja.

Magyarán: történelmi ismeret nélkül nem lehetne átlátni, értelmezni a mai politikai-társadalmi-gazdasági mozgások és változások alakulását, nem tudnánk vitázni, egyéni véleményeket megfogalmazni, nem lennénk képesek a  polgári lét magatartásformáinak kialakítására.

Az ismeretek megszerzésének nagyon változatos módszerei lehetnek. Ezek közé tartozik amit a szombathelyi Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ  iskolájának tornatanárnője, Márkusné Halmosi Erika tavaly kitalált, az idén megvalósított, jövőre pedig szeretné, ha a megyeszékhelyen követői lennének, mozgalommá válna.

- Azt szeretném, ha nemzeti ünnepünk, azaz minden év március 15-e előtt 1848 métert futnának a szombathelyi általános iskolások. Kokárdásan, nemzeti színű zászlócskákkal a kezükben. Ez tisztelgés az ünnep előtt, másrészt pedig jó alkalom arra, hogy mozogjanak, mert azt nem nagyon szeretnek.

- Csütörtökön a Nyitra utcai óvodások és iskolások is futottak. A nagycsoportos ovisok  a legkevesebbet, az alsósok sem mind az 1848 métert, azt csak a legnagyobbak tették meg. Vándorkupát is kaptak, mert jövőre folyt. köv.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!