Nyitva legyenek-e vasárnap az üzletek?

Sajtóértesülések szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban megkezdődött az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló szabályozás szakmai előkészítése. A javaslatot legutóbb decemberben nyújtotta be a Kereszténydemokrata Néppárt. A politika elsősorban elvi üzenettel, a család, az otthon békéjét hirdetve zűzte zászlajára a tiltást.

Simon Erzsébet

Érlelődik az üzletek vasárnapi zárva tartása: sajtóhírek szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumban megkezdődött a tiltó szabályozás szakmai előkészítése. A KDNP decemberben benyújtott javaslatát az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága tárgykörbe vette a minap. Az előterjesztés arról szól, hogy szigorúan  korlátoznák a vasárnapi munkavégzést, vagyis ezen a napon csupán a társadalmi működés szempontjából  elengedhetetlen, életvédelmi, illetve a dolgozók pihenését szolgáló sport és kulturális tevékenységet folytató szolgáltatásoknál dolgozhatnának.

Az elképzelések szerint a döntés nem csak pihenőnapot biztosít majd a javaslattevők szerint kiszolgáltatott kereskedelmi munkavállalóknak, de a kisebb üzletek versenyhelyzetét is javítja. Az ügyben várhatóan a nyár közepén születik határozat, a szigorítás pedig a jövő év elejétől lépne életbe.

Érdeklődtünk több üzletláncnál is; a Spar Magyarország Kft. kommunikációs felelőse, Fehér István kérdésünkre emailen válaszolt, eszerint "az üzletek esetleges vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos álláspontunk, hogy az ellen elvi kifogásunk nincs, amennyiben a téma versenysemleges módon, az ágazat minden szereplőjére egységes elvek alapján kerül szabályozásra."

Megkérdeztük a Kereskedők és Vendéglátók Vas Megyei Érdekvédelmi Szervezetét (KISOSZ), amely már tavaly is foglalkozott a vasárnapi nyitva (zárva) tartás kérdésével.

Kemenes Gáborné, a megyei szervezet titkára azt közölte, hogy csütörtökön tartanak értekezletet a KISOSZ megyei vezetői, a tanácskozáson szó lesz erről a témáról is. Álláspontjukat az egyeztetés után alakítják ki.

A vásárlók, akiket néhány üzletben megszólítottunk, eltérően vélekedtek a szabad vasárnapról.

- A városban élők bármikor bevásárolhatnak, egy vidéki elfoglalt ember ezt talán hétvégén teszi könnyebben - vélekedik Udvardy Zita, aki maga nem híve a vasárnapi shoppingnak.

- Én pedig csak vasárnap érek rá a nagybevásárlásra, hiszen hétköznap helyt kell állnom a vendéglőnkben  - mondja Takács Józsefné vállalkozó. - Nagyon nem örülnék, ha a hét közbeni bokros teendőimet kellene megfejelnema boltba járással. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!