Többszáz baromfitetemet hagytak a határban - videók, fotók

Portálunk bejelentése nyomán indított vizsgálatot a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, miután Szombathely-Zanat és Söpte között többszáz elhullott baromfi tetemét szórták ki ismeretlenek.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Többszáz ellhullott tojótyúk teteme bűzölög és szennyezi a környezetet Szombathely-Zanat és Söpte között, derült ki a web1tv.hu rövid videójából. A felvételen elpusztult szárnyasok sorjáznak, a helyszín a szombathelyi elkerülőtől észak-keleti irányban található, egy Söptéhez közeli bozótos, elhanyagolt terület. A döglerakótól alig pár méterre művelés alatt álló mezőgazdasági területek vannak.

A portálunk tudomására jutott esetről bejelentést tettünk a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságon. A szakigazgatási hivatal vezetője, Horváthné Dr. Sélley Erzsébet igazgató főállatovos érdeklődésünkre sietett nyomatékosítani: baromfipestisről, vagy egyéb járványos állatbetegségről nincs tudomásuk a megyében, a szárnyasok elhullását feltehetően valamilyen bakteriális fertőzés okozhatta. Az elhullot tyúkok valószínűleg többnaposok lehetnek.

A mintegy kétszáz elpusztult állatot pénteken szállítják el. Az érintett terület közigazgatásilag Szombathelyhez tartozik, közölte a megyei főállatorvos.

Ha sikerül azonosítani a szennyezés előidézőjét, abban az esetben a vétkes vállalkozó többszázezres, cégforgalom és "előélet" függvényében pedig akár többmilliós élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra számíthat. Első lépésként megvizsgálják a környékbeli tyúktartó telepeket, ellenőrzik az állománynyilvántartást.

Az eset nem rendkívüli, tette hozzá Horváthné Dr. Sélley Erzsébet, Vas megyében szinte minden hétre jut egy-egy hasonló ügy, jelenleg is több eljárást folytatnak. Mindenesetre közegészségügyi veszélyhelyzet nem áll fenn, mivel a tetemek meglehetősen távol esnek a legközelebbi lakott területtől, Söptétől és Zanattól.

A főállatorvos asszony szerint komolyabb fertőzéstől nem kell tartani, ám a tetemeket esetleg megkóstoló kóbor kutyáknak okozhat néhány kellemetlenebb pillanatot a döghús megemésztése.

Pénteken kora reggel összeszedték a határba kidobott tyúktetemeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!