Torkos csütörtök: évente csak egyszer jut el étterembe a magyar?

Idén minden eddiginél több étterem és cukrászda vett részt a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett torkos csütörtök elnevezésű akcóban. Ezen a napon fél áron kínáltak helyben fogyasztásra ételeket, italokat.

Peltzer Géza

Már jóval  tizenkét óra előtt teljesen tele volt a Pannónia étterem. Az asztalokon beleértve az első emeleti termet is  mindenütt foglalt tábla díszlett, és folyamatosan érkeztek a vendégek. Az étterem alkalmazottja mindenkinek feltette a kérdést: foglalt asztalt? Volt, aki nem tudta, hogy torkos csütörtökön asztalt kellett volna foglalni, és azt is szóvá tették, hogy erről semmiféle tájékoztatás nincs. Többen szomorúan távoztak, de voltak, akiknek szerencséjük volt, mert az emeleti  teremben megürült egy-egy asztal, néhány hely.

- Teltház van nálunk, ez azt jelenti, öt-hatszáz ember fordul meg éttermünkben ezen a napon. Évek óta szinte ugyanazok az emberek jönnek hozzánk ezen a napon - tudom meg Lancsák Károly üzletvezetőtől. - Azok jönnek ilyenkor étterembe, akik máskor ezt a luxust  nem engedhetik meg maguknak. Vannak vendégeink, akik ma, mielőtt hazamentek, már helyet foglaltak a jövő évi torkos csütörtökre. -

Az üzletvezető szerint úgy lehetne tovább lépni torkoscsütörtök-ügyben, ha a beszállítók is kivennék a részüket az árcsökkentésből - cserébe a nagyobb forgalomért.

Kérdésünkre, ha az ötven százalékos áron is megéri kinyitni, miért nincs ez minden nap így?  a szakember így válaszolt: Ez a nap nem arról szól, hogy komoly hasznot zsebeljünk be. Egy pesti étterem lehet hogy könnyen van a magas haszonkulcsával, mert ott van miből engedni, de mi jó, ha kijövünk a bevételből. Hogy minden nap így legyen, az fizikai képtelenség lenne, hiszen ma mindenki dolgozik nálunk, reggeltől estig talpon vagyunk, vacsorára, sőt este tíz órára is vannak foglalásaink.

Egy háromfős férfi társaságot szólítunk meg az étteremben. Egyikük, Vizler Imre elmondta: Rendszeresen járunk ide, de ma foglaltunk helyet, mert  tudtuk, hogy torkos csütörtök van, vagyis jó alkalom arra, hogy barátaimmal összejöjjek. 

A társaság másik tagja ehhez hozzáteszi: Mindegyikünk családos ember, este a feleségemmel megyünk el majd étterembe, a horvátzsidányi Margaréta éttermet néztük ki.

A Claudius étteremben déli fél egykor még nyugalom van, a parkolók foglaltságán látni, hogy  itt később indult be az élet. Bella Ernő igazgató: Mi folyamatosan részt veszünk a torkos csütörtök akcióban, idén is nagy az érdeklődés, ahogy megjelentek az első hírek, már kerestek bennünket a vendégek. Hozzánk elsősorban vacsorára jönnek a vendégek, a foglalást egy idő után le is kellett zárnunk, annyi volt az érdeklődő. Délben csak félig fog megtelni az étterem, vacsorára viszont száz százalék felett, vagyis forogni fog a placc - ahogy ezt a vendéglátásban szokták mondani. Számunkra ez a nap veszteséget fog jelenteni, mert hatvanszázalékos árréssel dolgozunk, az engedmény pedig ötven százalék. Az igazi  haszon az lenne, ha visszatérő vendégeket tudnánk szerezni ilyenkor, de ezzel kapcsolatban az elmúlt évek tapasztalatai alapján ma már szkeptikus vagyok. De ebből kimaradni nem szabad, mert az rossz fényt vetne ránk, csalódást okoznánk a vendégeinknek. 

A megyeszékhely egyik legismertebb cukrászdája, a Mészáros cukrászda második éve kínál ezen a napon helyben fogyasztásra édességet. Tavaly vettünk először részt a torkos csütörtökben, akkor nagy siker volt, nyilvánvaló volt, hogy idén is benevezünk  - tudom meg Mészáros Gábor üzletvezetőtől. Szerintem  ebből nem szabad kimaradni. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!