Tragédia a tanulmányúton: lehet, hogy a mentők hibáztak?

Elképzelhető, hogy a mentők mulasztása miatt halt meg Angliában a szombathelyi Herman Ottó iskola 16 éves diákja. Nem vitték kórházba a lányt, azt tanácsolták, hogy pihenjen, és lélegezzen mélyeket. Egy órára rá Klaudia meghalt.

Nagy Ildikó

Kedden napközben Klaudia többször is beszélt telefonon a szüleivel, és említette, hogy nem érzi jól magát. Az aggódó szülők az este folyamán is többször hívták lányukat, akkor már magas láza  volt Klaudiának, aki szobatársa segítségével hűtőfürdőt is vett.

- Panaszkodott, hogy nagyon fáj a feje, nehéznek érzi a lábait, a hangja alapján pedig náthásnak tűnt - meséli Batyi Lajos,a szerda hajnalban az angliai Berkshire egyik mezőgazdasági iskolájának kollégiumában elhunyt sorokpolányi diáklány édesapja. Sem ő, sem Klaudia édesanyja, Emőke nem tudja elképzelni, mi történhetett a lányukkal. Az utazás előtt járt orvosnál, akkor egészséges volt.

A Herman Ottó iskola 11 diákja és három tanára vasárnap repülővel utazott Angliába, abba a Berkshire-i mezőgazdasági iskolába, amellyel tizennyolc éve működtetnek csereprogramot.

A környezetvédő szakra járó Klaudia is tagjai volt a csoportnak , tudjuk meg  Beer László iskolaigazgatótól.

Beer László szerdán reggel 9 órakor értesült a történtekről: a kísérőtanárok tájékoztatták a tragédiáról. A csoport tagjai úgy döntöttek, nem maradnak szombatig, csütörtökön hazarepültek, péntekre pedig  pihenőnapot kapnak. Két kísérőtanár kint maradt, hogy intézze a vizsgálattal, illetve a holttest hazaszállításával kapcsolatos ügyeket.

A szülőket szerdán személyesen kereste fel Klaudia osztályfőnöke, Bertók Edina, ő vitte a rossz hírt.

- Életemben nem volt még ilyen nehéz dolgom- meséli könnyes szemmel. Hozzáteszi: a kertész, környezetvédő és vadász szakos diákokból álló osztályt is megrendítette a tragédia híre. Az osztályteremben egy emléksarkot alakítottak ki a diákok, a csütörtöki első két óra pedig emlékezéssel telt.

- 1992-ben volt utoljára ilyen csend a folyosókon. Akkor három diákunk halt meg egy autóbalesetben - mondja Beer László az iskola kastélyépületének földszintjén, ahol a virágkötő tanulók hófehér jácintokból és mécsesekből alakítottak ki egy emléksarkot.

Megtudjuk még, hogy a diákoknak volt biztosításuk,így a holttest hazaszállítását a biztosító segítségével intézheti a család.

A család, amelynek tagjai szülők, nagyszülők és Klaudia 13 éves öccse el sem tudják képzelni, hogy mi történhetett az amúgy egészséges lánnyal.

Szerdán délután hívtak minket telefonon az angol rendőrök. A tolmács elmondta, hogy az idegenkezűséget kizárta a rendőrségi vizsgálat, ám elképzelhető, hogy a mentők hibáztak.

- A mentők az első telefonhívásra csak tanácsot adtak, és csupán a második hívásra mentek ki a kollégiumba. Akkor is csak azt mondták Klaudiának, hogy pihenjen és lélegezzen mélyeket - idézi fel a rendőröktől hallottakat Batyi Lajos.

Úgy tudjuk, hogy a mentők távozása után két kísérőtanár Klaudia ágya mellett maradt,ők vették észre, hogy nem lélegzik. Próbálták újraéleszteni, és azonnal hívták a mentőket, ám már ők sem tudtak segíteni a 16 éves lányon.

Klaudia szülei csütörtökre várták a boncolás eredményéről szóló hírt. A londoni magyar nagykövetségen is érdeklődtünk, de dr. Takács László főkonzul annyit mondott: nem nyilatkozhatnak az esetről. A családnak viszont minden segítséget megadnak.

MIÉRT, MIÉRT, MIÉRT?

Van, amikor kérdezni is nehéz. Legfeljebb csak azt ismételgetjük, hogy miért, miért, miért? Van egy életvidám, kedves lány, aki hónapok óta várt a nagy útra. Repülőre szállt, megérkezett, már bejárta a windsori kastélyt, lelkesen fényképezett a Stonehenge-nél, és készült a szerdai londoni útra. Aztán történt valami, ami átírta az útitervet. Klaudia már nem jutott el Londonba. Érthetetlen halálának híre egy szürke, esős napon érkezett. És  vele a kérdés: miért?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!