Ellenőrzés: a küllőprizma is kötelező tartozék a biciklin

A vasi rendőrök - az országos akcióhoz csatlakozva - az elkövetkezendő hetekben a kerékpárosokra fókuszálnak. Nem árt hát tudni, mik a bicikli kötelező tartozékai.

Nagy Ildikó

- Fehér színű első, vörös színű hátsó lámpa, vörös színű hátsó prizma, két, egymástól független fék, csengő, borostyánsárga küllőprizma, utóbbi legalább az első keréken - sorolják a kerékpár kötelező tartozékait Horváth Péter és Bino Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai, akik a Dolgozók úti kerékpárút mellett ismertették az kerékpárosokra fókuszáló rendőrségi ellenőrzés részleteit.

Egy biztos: a jó idő beköszönte mellett a statisztikák is indokolják az akció létjogosultságát. Hiszen míg 2009-ben a vasi utakon bekövetkezett 503 közlekedési baleset közül hatvanhetet okoztak kerékpárosok, a tavalyi 502 balesetből hetvenöt írható a bringások rovására.

Elsőbbségadás elmulasztása, a haladási szabályok be nem tartása, egyéb figyelmetlenség, ittas állapot: ezek a leggyakoribb bringás bűnök. És lám: a Dolgozók úti kerékpárúton Tar Zoltán és Bánfi Attila motoros rendőrök megállítanak egy kerékpárost, aki azonnal mentegetőzni kezd, mondván: tizenegykor megivott egy sört. A körülötte terjengő alkoholszag és persze a szonda is arról árulkodik, hogy nem csak egy sör gurult le a torkán. Így aztán hiába ő az első kerékpáros, akinek a borostyánsárga küllőprizma sem hiányzik a bringájáról, irány a kapitányság, ahol a rendőrök szabálysértési eljárást kezdeményeznek ellene.

A szombathelyi bringásoknak nem árt megbarátkozni a gondolattal, hogy a megyeszékhelyen még mindig nincs egyetlen olyan egyirányú utca sem, amelybe mindkét irányból behajthatnak a kerékpárosok.

A vasi utakon április 26-ig ellenőrzik a kerékpárosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!