Hagyományos ételek könyve - olcsón, egyszerűt és egészségeset

A Pannon Lapok Társasága húsvétra ismét újabb sikergyanús receptkönyvvel rukkol ki. A Hagyományos ételek könyve a Desszertek könyvéhez hasonlóan szintén az olvasók közreműködésével készült? - kérdeztük Kázmér Juditot, a társaság stratégiai igazgatóját.

Osváth Sarolta

- Az olvasóink által beküldött receptek összegyűjtése és közreadása rendkívül jó ötletnek bizonyult. Tavaly a karácsonyi ünnepekre időzített Desszertek könyve valóságos sikerszériát ért meg, az első kiadást szinte napok alatt elkapkodták, mostanra pedig immár a harmadik kiadás is kezd elfogyni a piacról. Külön öröm számunkra, hogy nemcsak a lapcsoportunk érdekeltségébe tartozó négy megyében, hanem országszerte is népszerűvé vált. Ez - az egyedi tartalmon kívül - valószínűleg a jól eltalált ár-érték aránynak is köszönhető. A Hagyományos ételek könyvét ugyanolyan igényes kivitelben, 168 oldalon jelentettük meg, szintén kizárólag olvasói recepteket feldolgozva. Bízunk benne, hogy az előzőhöz hasonlóan sikeres lesz, hiszen ugyanazon értékalapelvek szerint szerkesztettük. Azt hiszem, a titok abban rejlik, hogy ezeket az ételeket bárki elkészítheti, nem szükséges hozzájuk különleges alapanyagokat és eszközöket beszerezni. Kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt ajánljuk a jól használható, egyszerű ötleteket, amelyekkel a családi asztalt, a megszokott ételeket változatosabbá, újszerűvé, színesebbé tehetik. A receptkönyv nagy értéke, hogy a helyi sajátosságokat gyűjti össze, és egyúttal egyedi képet ad a dunántúli gasztronómia élő hagyományairól is.

- A Pannon Lapok Társasága küldetésének tartja a vidék, a helyi értékek megőrzését és bemutatását. Olvasóink kedvenc receptjei közül szakemberek válogatták ki a könyvbe bekerülő ételeket, amelyeket szakmai partnerünk, a veszprémi Oliva étterem főszakácsa, Tornyos Balázs készített el. Az ínycsiklandó fotók ezekről a remekművekről készültek. A profi szakács is tanult az olvasóktól, például a foszlós kalács vagy a langalló készítését, s több étel is felkerülhet a jó hírű étterem étlapjára. A receptverseny olvasóink fantáziáját, játékos kedvét is megmozgatta, lelkesedésüknek az új könyvek újabb lendületet adnak, több férfiszakács is jelentkezett saját recepttel. Jellemző, hogy vannak azonos szereplők is a két könyvben. A siker arra biztatja a PLT-t, hogy a könyvkiadást új, külön üzletágként folytassa. Már lezajlott a következő kötet alapját képező Könnyű, nyári ételek könyv receptversenye, nyár elején jelenik meg sorozatunk harmadik tagja. Ezzel még korántsem ér véget a kezdeményezés, ígérem, jönnek az újabb recept- és egyéb ötletek.

A nagyi főztjének ízét mindenki szeretettel őrzi, ki csak az emlékeiben, ki a konyhai gyakorlatban is. A Hagyományos ételek könyvébe Vas megyéből jó két tucatnyian küldtek be recepteket. Velük beszélgettünk arról, kinél  milyen szerepet tölt be a nagyszülői gasztronómiai örökség.

TERMÉSZETES FŰSZEREK 

A sárvári Püllerné Dominek Ilona a visszafogottabb fűszerezés miatt egészségesebbnek tartja a régi ételeket.
 
Eleink egyszerűbben fűszereztek, kevesebb alapanyaggal igyekeztek kihozni az ízeket. Azt tették az ételbe, ami a kertben megtermett: hagymát, fokhagymát, paprikát, zöldségféléket. Nem terhelték a gyomrot a mai fűszerkeverékek adalékanyagai, túlzott sótartalma. Így készült az általam bemutatott zöldséges rétes is: répával, petrezselyemmel, kelbimbóval, káposztával töltve régen leves után ették, de ma, sós vendégváróként is kitűnő.

Ilona szerint régen az is fontos volt, hogy az ételt a dolgozó magával vihesse.

- Emlékszem nagyapámra, a kötényébe beletette a gombócot és onnan eszegette, miközben az udvaron, vagy az állatok körül tevékenykedett.
 
HÚS ÉS ZSÍR

Nagyanyáink még zsírral főztek, s napjainkban már egyre több szakértő hangoztatja újra, hogy nem kell félni a zsírtól. Az asszonyok is úgy látják, hogy húsételeket, lecsót, tojásrántottát nem is lehet olajjal készíteni.
A mezőny egyik férfi tagja, a feleségével együtt főzőcskéző egyházasrádóci Baranyai Gyula a húsételeknek is védelmére kelt.

- Minden főzelék receptje úgy kezdődik, hogy végy egy csülköt! Szeretik ma hangoztatni, hogy egészségtelenül élünk, mert sok húst fogyasztunk. Pedig régen is ettek húst az emberek, csak az nem került bele a statisztikába. Évente kétszer disznót vágtunk, aztán egész évben ettük a lesütött húst. A zsír alatt, légmentesen tartósított húsból készítettük a pörköltet is.

Gyula szerint azért a férfiak reszortja a húskészítés sok családban, mert bátrabban fűszereznek, mint az asszonyok. Nem ragaszkodnak a receptkönyvben leírtakhoz, kreatívan nyúlnak a köményhez, babérhoz, majorannához, kakukkfűhöz, rozmaringhoz.

ALUDTTEJ, HÁZI TOJÁS

Nagyanyáinknak még megadadott, hogy házilag megtermelt, olcsó és egészséges alapanyagokat használhattak.

A körmendi Vörös Sándorné, Livi szeretettel őrzi emlékezetében a nagymamájától ellesett recepteket, és szeretné ő is továbbadni azokat a lányának.
 
- A Lina tepertős máléja egyszerű volt, olcsó és finom. Egy palacsintatésztához hasonló tésztát kellett készíteni, aludtejjel, tepsibe önteni, bele tepertő kockákat szórni. De készülhetett édes változatban is. A házi tojástól szép sárga volt, mint a virág. Nagy kockákra vágom, ma is gyakran elkészítem.

OLCSÓN FINOMAT

A szakonyfalui Grédlics Istvánné a receptkönyv apropóján elevenített fel néhány már majdnem feledésbe merült receptet. Így a rántott grízt, gyermekkorának csemegéjét. A sűrű tejbegrízt deszkára borították, formával kiszaggatták, zsírban kisütötték, fahéjas porcukorral szórták.

A sárvári Sándor Katalin is szívesen nyúl régi receptekhez, kipróbálgatja, néha át is variálgatja őket. Az egész család kedvence az a tartalmas leves, amit a főtt csülök levéből, krumplival, fűszerekkel, tejszínes habarással készít.

A régi háziasszonyok találékonyan gondoskodtak róla, hogy a szűkösebb napokon is kerüljön finom étel a család asztalára, erőt adó táplálék a mezőn dolgozók tarisznyájába. Érdemes tanulni tőlük, még ha ma már mások is egy kicsit az igényeink.

 

Húsvétra már megvásárolható

A Hagyományos ételek könyvébe a válogatás után a négy megyéből több mint százhúsz olvasó beküldött receptjei kerültek be.

Az ételleírásokat tematikus csoportosításban találhatjuk a kötetben: levesek, vendégvárók és étvágygerjesztők, főétkek és édességek.

A könyvet a hírlapárusoknál, kézbesítőknél és a Vas Népe ügyfélszolgálati irodáiban lehet megvásárolni.

Vas Népe Hűségkártyával rendelkező olvasóink kedvezményes áron jutnak hozzá a kötethez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!