Kőszeg: sószobát is kialakítottak az Újvárosi Óvodába

Egy új óvoda lett az Újvárosi Óvoda. Uniós pályázatból, az önkormányzat 10 százalékos önrészével sikerült korszerűen felújítani az 1973-ban épült gyermekintézményt.

Némethy Mária

Kőszeg és kistérsége egyik meghatározó közoktatási intézménye a lakótelepen található Újvárosi Óvoda. Az épület 1973-ban épült, azóta jelentős felújítás nem történt benne, csak olajfűtésről tértek át távfűtésre. Lerobbant volt, mindenki szerint nagyon megérett a felújításra.

Ez sikerült is. Kedden délelőtt avathatták a megújult, megszépült, bővített  óvodát. Erre 60 millió forintot uniós  pályázatból nyert  Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása.

Az Újvárosi Óvodát energiatakarékos, környezetbarát technológiák alkalmazásával újították fel, a melegvizet  napkollektoros rendszer adja.  Igényeknek megfelelő helyiségeket (logopédiai szoba, szülői várakozótér, tornaszertár, felnőtt szociális blokk) alakítottak ki, megfelelő eszközökkel fel is szerelték. Megtörtént az épület komplex, minden fogyatékosságra kiterjedő akadálymentesítése is. Sor került a homlokzati nyílászárók cseréjére és a homlokzat-, valamint a födém hőszigetelésére. Ennek köszönhetően  az óvodaépület energetikai minőségi osztályba sorolása "F" -ből "A" lett, s  50 százalékos energiaköltség megtakarítás érhető el.

A beruházás egyik innovatív eleme a sószoba kialakítása, ami szakemberek szerint alkalmas a gyermekek alsó- és felső légúti megbetegedéseinek (orrdugulás, köhögés, hörghurut), asztma, allergia és egyes bőrbetegségek tüneteinek mérséklésére, közérzetük jobbá tételére.

Az építkezés alatt  a gyermekek ellátása zavartalan volt.  A beruházás önrészét  Kőszeg önkormányzata, az épület tulajdonosa adta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!