Munkaerőpiaci nyitás: magyar rohammal számolnak Ausztriában

Ausztriában és Németországban 2011. május 1-ével megszűnik a kelet-európai munkavállalók foglalkoztatásának a korlátozása. Az osztrákok egy része a külföldi rohamtól tart.

Erős D. Zoltán

A munkaerő-piaci korlátozások megszüntetése volt a központi témája a határon átnyúló munkavállalással foglalkozó EURES-T Pannonia napokban megtartott konferenciájának. A közelgő változások már hónapok óta foglalkoztatják az osztrák közvéleményt, egyesek rohamtól tartanak, míg mások a jól képzett külföldi szakemberek érkezését várják ettől a nyitástól.

Az EURES-T Pannonia két éves előkészítő munka után 2009-ben alakult meg a nyugat-magyarországi és kelet-ausztriai régióban, huszonhét partnerszervezet együttműködésének eredményeként. Ebben a térségben több határon átnyúló projekt van megvalósítás alatt, amelyek a különböző területeit fedik le.
 
Az EURES-T Pannonia alapvető célja a munkaerőpiac projektek koorodinálása, összefogása, ezek eredményeinek közös széleskörű megismertetése, a problémás területeken a határ menti térség munkaerő-piacának továbbfejlesztése.
 
A Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) előzetes becslései szerint a munkaerő-piaci korlátozások megszüntetése után 20 25 ezer további külföldi munkavállaló kíván majd elhelyezkedni Ausztriában. Az előzetes várakozások szerint a legtöbben Bécsben és Alsó-Ausztriában keresnek majd állást. A legnagyobb rohamot Magyarországról és Szlovákiából várják, ezért számolnak azzal is, hogy jelentősen megnő majd az ingázók száma is.

A hazai munkaügyi szakértők úgy vélik, nem kell az osztrákoknak a magyar rohamtól tartaniuk. Álláspontjuk szerint azoknak, a nyelveket beszélő szakembereknek egy jelentős része, akik külföldön akartak dolgozni, már találtak maguknak munkát a határon túl, s nem feltétlenül csak Ausztriában. Akik pedig nem beszélnek idegen nyelvet, eleve kevés az esélyük a külföldi munkavállalásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!