Széchenyi Pihenőkártya: korlátozzák az éttermi használatot

A KISOSZ nem ért egyet az új szabályozással, amelynek következtében az üdülési csekket váltó SZÉP-kártya elfogadóhelyei közül a vendéglátóiari egységek többsége kiszorulna.

Nagy Ildikó

A dohányzás  betiltása után ezt a csapást már nem viselnék el a hazai vendéglátóhelyek A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) országos tanácsa tárgyalta a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról szóló kormányrendeletet.

Megállapították, hogy a SZÉP-kártya bevezetése tovább rontja a hazai vendéglátás piacát és jövedelemszerző képességét. Főleg, hogy  több olyan esemény is bekövetkezett az elmúlt időszakban, amely jelentős veszteségeket okozott a vendéglátó szakmának. 

A gazdasági válság miatt jelentősen visszaesett vendégforgalomnak tovább ártott, hogy a  kedvezményezettek a meleg étkezési utalványokat újra a kereskedelmi hálózatban használják fel. A negatív hatások csökkentése érdekében kezdeményezte a vendéglátó szakma, hogy a vendéglátó egységek üdülési csekk elfogadóhelyek lehessenek, azonban az első 350 vállalkozás kijelölése után az üdülési alapítvány elzárkózott a további szerződések kötésétől.

A dohányzás vendéglátóhelyeken történő  megtiltása további 15-20 százalékos forgalom visszaesést eredményezhet.

Az üdülési csekket váltó  Széchenyi Pihenő Kártya éttermi és vendéglátó felhasználását csak akkor engedélyezik, ha az belföldi szálláshely szolgáltatáshoz kapcsolódik. A KISOSZ szerint ez az  intézkedés tovább csökkenti a vendéglők forgalmát, ezért kezdeményezik a SZÉP-kártya felhasználásának kiterjesztését valamennyi éttermi és vendéglátó egységre. Javaslatukat a nemzetgazdasági tárca illetékeseinek is megküldték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!