Szent-Györgyi: átveheti a PTE a középfokú egészségügyi és szociális képzést

A jövőben feladatátruházás keretében átkerülhetnének a középfokú egészségügyi és szociális szakképzések a PTE irányítása alá.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ügyben jövő hónapban dönt a közgyűlés.

Át kell alakítani az oktatást, azon belül a szakképzést is - Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a városnak  mindig is fontos volt az egészségügyi és szociális képzés. Ennek ékes bizonyítéka, hogy huszonegy éve a Pécsi Tudományegyetem nem orvosi diplomás  képzése zajlik a városban. A polgármester elmondta, a soron következő lépés Szombathely oktatásának átalakítása, azon belül is kiemelten a szakképzésé. 

Két képzési szintet igyekszünk egy közös intézményben, egyező módszerekkel oktatni a jövőben  mondta el a polgármester.

A tárgyalások régóta zajlanak. Döntési alternatívaként szerepel, hogy a PTE átvállalná a szombathelyi középfokú egészségügyi képzés irányítását  mondta Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere. Jövő hónapban tárgyal a közgyűlés erről, és hozza meg döntését  tette hozzá.  Vagyis ez azt jelenthetné, hogy a Szent-Györgyi Albert Középiskola képzési rendszeréből kiemelnék a szakképzést.

Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja kifejtette, ha a város az ő javukra dönt, akkor örömmel tesznek eleget a feladatnak.

-  Úgy gondolom, racionális lépés lehet ez a jövőbeli oktatásra nézve. A változás hosszútávú perspektívát jelenthet a képzésben résztvevők számára, hiszen egy életpálya felé mutató komplexitást jelenthetne azáltal, hogy lehetőség nyílna a szakképzéstől egészen a doktori képzésig mindent egy helyen lebonyolítani -  tette hozzá.

Amennyiben ez az alternatíva érvényesül, a cél a részletek kidolgozása lesz  mondta az alpolgármester. A jelenleg kilencven-száz, szakképzésben résztvevő tanulót a döntés nem érintené hátrányosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!