A medvehagyma virágzását ünnepelték Táplánszentkereszten

Néhány év leforgása alatt Táplánkereszt fontos helyi termékévé vált a foghagymára emlékeztető növény, amely köré mára sok fellépővel ünnepet is szerveztek már.

Némethy Mária

Virágzik a medvehagyma. Táplánszentkereszt központja tele van a gyöngyvirágra hasonlító növénnyel, amelynek jótékony hatásait  fokozza az étvágyat, az emésztőrendszer működését,  vérnyomás- és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenállóképességét  ma már sokan ismerik.

A medvehagyma virágzását szombaton Táplánszentkereszten megünnepelték. Ebből az alkalomból Horváth György a Dr. Kiss Gyula Kulturális Egyesület által adományozott 2011-es védjegyet adta át a Táplánszentkereszt Kultúrájáért Közhasznú Egyesületnek. Elnöke, Bozi Jánosné  elmondta: három évvel ezelőtt  Meskó Krisztián és Kozmor Barbara ismerték fel, milyen értékes növény birtokában van a község. Azóta erről szól a tartalmas tavaszi ünnep, amelyre egyre távolabbról is érkeznek érdeklődők.

Szombaton voltak népi játékok napestig, fellépett a citerazenekar, az Ümmögő Néptánccsoport, a Szárazfa nagyzenekar, felállították  Táplánszentkereszet májusfáját, este a Zsivány zenekar adott koncetertet, a nap táncházzal fejeződött be. A rendezvény ideje alatt népi kézművesek, kiállítók, medvehagymás finomságok várták az érdeklődőket. Lehetett kóstolni is ezzel készült ételeket  volt a többi között medvehagymás krémleves, pogácsa, sóstangli, sajttekercs, kalács is , mind sajátosan finom ízű. 

A táplánszentkeresztiek nagyon lelkesek,  jövőre is megünnepelik a medvehagyma virágzását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!