A strandok többsége csak május végén nyit Vas megyében

Az 1940-es évek óta május 1-hez kötik a strandszezon kezdetét. Idén megyénkben nem nyitott ki a strandok többsége, az üzemeltetők a meleg időre várnak.

Bajdó Bettina

A fővárosban már április végén kezdetét vette a strandszezon. Megyénkben számtalan fedett és szabadtéri strand működik, ám az időjárás miatt jó néhány még  nem nyitotta ki kapuit. A szombathelyi termálfürdőben már a nyitást tervezik - tudtuk meg Kántás Zoltántól, a Vasivíz Zrt. fürdőmérnökétől.

- Május 28-án gyermeknapi programokkal szeretnénk indítani az idei fürdőszezont - folytatta a fürdőmérnök. - A  változás jogát azonban fenntartjuk továbbra is. Minden az időjárástól függ, számunkra ez a legbefolyásolóbb tényező. A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a vakáció ideje alatt jelentősen megnő a forgalom a fürdőben, idén is erre számítunk. Tavaly rendkívül hűvös, csapadékos idő volt, ez nagyon érzékenyen érintett bennünket, csak reménykedhetünk, hogy az idei szezonban kegyesebb lesz hozzánk az ég. - 

Kántás Zoltán hozzáfűzte, hogy az elmúlt évek sikereire alapozva idén is lesz éjszakai fürdőzés, valamint a Szent Iván-éji programokhoz kapcsolódóan éjjeli filmvetítést is terveznek a fürdőben.

A borgátai fürdő már április 15-én megnyitott, a medencékben termálvíz várja a vendégeket. Három medence működik a strandon, az egyik félig fedett - tette hozzá Huszár Zoltán vezető. - Szerencsére nincs okunk a panaszra, bár nálunk a májusi és szeptemberi időszakban a kemping csalogatja a vendégeket. Ilyenkor főleg külföldiek szállnak meg nálunk, nyáron viszont a magyar lakókocsis vendégek vannak többségben. Próbálunk évről évre megújulni, felépült egy panzió a fürdő mellett, valamint júniusban szeretnénk átadni a pancsoló gyermekmedencénket is. Ezenkívül elkezdtük építeni az élménymedencét is, ezt várhatóan jövőre vehetik igénybe a vendégek. -

A szombathelyi Tó fürdő nem nyitja ki kapuit májusban - mondta el érdeklődésünkre Kisörsi Ferenc létesítményvezető. Hozzátette: idén június 4-ére tervezik a nyitást. Pár éve újdonságként vezették be a jegyáraknál, hogy különbséget tesznek a hagyományos fürdőbelépő és a csúszdahasználattal érvényes belépő között, ez idén sem változik. Azt is megtudtuk, hogy a Tó fürdő belépői négy és fél százalékkal drágulnak az idén.

EGYRE INKÁBB MELEGSZIK A LEVEGŐ

Pétervári Tibor  észlelő elmondta, hogy fokozatosan emelkedik a hőmérséklet a sok napsütés és a fölénk érkező melegebb levegő együttes hatására. A keddi nap és a szerda hajnal még azért elég hűvös lesz, 11-12 fokos minimumok alakulhatnak ki. Napközben a kezdeti  20 fok közeli értékekről a hét második felében inkább 25 fok körüli értékek alakulnak ki. A hét utolsó napjaiban fülledtebb is lehet az idő, emiatt a délután záporokra, zivatarokra is számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!