Ásványgyűjtők: szombathelyi kincskeresők a Zemplénben

A Koch Sándor Ásványgyűjtő Kör a megalakulása óta eltelt két évtizedben földtani túrák sorát szervezte több intézménnyel közösen. Ezekről, s a legutóbbi, a Zemplénben tett kutató útjukról beszélgettünk a szervezőkkel. Amostani túrát is egy kipróbált csapat hozta össze.

Erős D. Zoltán

Pődör György, a Koch Sándor Ásványbarát Kör alapítója és vezetője, Kardos Zsolt művelődésszervező az Agora Gyermek Házából, valamint  Varga Tamás,  a bázisiskola, a Gothard Jenő Általános Iskola igazgatója.

- Azt már régóta tudom, hogy Pődör György gyermekkora óta az ásványok szerelmese, de vajon ők hárman hogyan találtak egymásra. A Gyermekek Háza számára szerveztem programot, s ennek kapcsán kerestem fel még a Savaria Szakközépiskolában Pődör Györgyöt, akinek az irodája telis tele volt gyönyörű ásványokkal  - emlékezik a kezdetekre Kardos Zsolt.

Ezen a beszélgetésen született meg az ötlet, hogy ne csupán egy előadás keretében ismerkedjenek meg az általános iskolások az ásványok érdekes világával, hanem a gyakorlatban is lássák, milyen a bányák, a meddőhányók világa. Abban az időben a természetföldrajz, a környezetvédelem, az ásványok ismerete még nem szerepelt az iskolai tananyagban. Az ötletet tett követte, s egy bakonyi túra sikere végleg eldöntötte, ezt folytatni kell. Az iskolák közül a legnagyobb érdeklődés a lehetőség iránt Gothard Jenő Általános Iskola részéről mutatkozott. Ez összefügg azzal, hogy itt a természetismeret oktatásában különösen elkötelezett tanárok oktatnak, akik felkeltették a diákok érdeklődését az ásványok világa iránt. A túrákon résztvevők zöme ma is ebből az iskolából kerül ki.

Ám, hogy ez így történt, ahhoz kellett egy agilis szervező is, akit Varga Tamás személyében találtak meg. Most ott tartanak, hogy évente két alkalommal, az őszi és a tavaszi szünetben szerveznek háromnaposra bővült túrákat. Kellemes problémát jelen, hogy több a jelentkező, mint ahány hely van a buszon.

- Egykor úgy szerveztük ezeket a túrákat, hogy szórólapokat, plakátokat készítettünk, s azokat juttattuk el az általános iskolákba   kapcsolódott be  a beszélgetésbe Varga Tamás, aki  kémia és biológia tanár, így a növények szakavatott ismerője. A túrákon minden lehetőséget megragad, hogy az ásványok mellett a növények, gombák ismeretét is átvegyék a résztvevő tanulók. Mára eljutottunk odáig, hogy válogathatunk a jelentkezők között. Vannak olyanok, akik ötödik-hatodik alkalommal jönnek velünk, hozzák a testvérüket, barátaikat. Sokan középiskolásként is velünk akarnak tartani. Serczik Károlyné tanárnő ötleteként a Megsebzett bolygó vetélkedő győztes csapatát évről-évre jutalomként visszük magunkkal. Az idei zempléni túrán ötvenheten vettünk részt.

Pődör Györgytől akinek Vasszécsenyben működik az ásványmúzeuma azt is megtudtuk, merre jártak az elmúlt húsz évben. - Kezdetben kizárólag a dunántúli lelőhelyeket kerestük fel, mivel a túrák egynaposak voltak. Később aztán felbátorodtunk, mert volt igény és fogadókészség a többnapos utakra is. Bejártuk a Dunántúli-középhegység jellegzetes bauxit- és mangánbányáit. Lejutottunk a mélybe is. Gyűjtöttünk a Vértes és a Velencei-hegység, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység működő és felhagyott bányáiban, de izgalmas túráink voltak a Bükkben, a Cserhátban, a Mecsekben, és a Mátrában is. Szívünk csücske, a csodálatos zempléni táj, amely ásványokban talán egyik leggazdagabb terület, nem véletlen, hogy ide szerveztük a legtöbb s a legutóbbi utunkat is. -

Egy-egy program szervezése hónapokkal megelőzi magát a túrát. Először azt gondoljuk ki, az ország melyik részébe akarunk eljutni, mit tudnak ott megnézni, gyűjteni, jártunk-e már velük arra, illetve érdekelheti-e egyáltalán ezt a korosztályt az általunk felkínálandó program. A neheze ezután következik: az engedélyek beszerzése.

A működő bányák nagyobb hányada magánkézben van, balesetveszélyesek, emiatt óvatosak a tulajdonosok az engedélyek megadásában. A felhagyott vagy rekultivált meddők egy része védett, de szabadon bóklászni szinte sehol nem lehet már. A több évtizedes kapcsolatnak köszönhetően szinte minden helyre sikerült eddig bejutnunk. A védett ásványtársulásokat, geológiai, földtani értékeket csak megmutatjuk, s mindenütt engedéllyel gyűjtünk. Feltérképezzük az adott tájegység kulturális értékeit, s igyekszünk ezt a tanulóknak bemutatni. Ilyen volt például az idén Vizsolyban az ottani templom és a Biblia. Megnézzük a múzeumokat, a várakat, a környék érdekes településeit. Kihasználjuk az alkalmi programlehetőségeket is.

- Szerencsésen összejött minden, a busz, a szállás, az étkezés, a programok és az időjárás, ahogy ez nálunk lenni szokott - összegzi a zempléni túra tapasztalatait Varga Tamás. A gyerekek nagyobbik hányada alsó tagozatos volt, s talán ez az első nagy kalandjuk, élményekkel gazdagodva, s kincsekkel tömött hátizsákkal tértek haza.

Élmény volt látni őket, ahogy kalapálnak a bányaudvarban, s a hosszú gyalogúton kitartóan  cipelték  hátizsákokat, szerszámokat. Vidám társasággá kovácsolódtak össze az úton, barátságok szövődtek és telefonszámokat  cseréltek.  Én két izgalmas dolgot emelnék ki.  Az egyik nagy élményt, vizsolyi vendéglátónknak, Daruka Mihálynak köszönhetjük. Ez a helyi nyomdaipari múzeumban tartott interaktív bemutató volt.  A másik pedig az erdőbényei diatóma bányában talált közel húszcentis hal fosszília lelet, melyet az egyik tanulónk, Szántó Olivér talált meg.

- Kezdetek óta részese vagyok minden gyűjtőútnak, s azt tapasztalom, egyre gazdagabbak és színesebb a túrák - mondja Kardos Zsolt. Ha zempléni túráról van szó, a tanulók mindig különösen nagy várakozással vágnak neki az útnak. Kár, hogy az ilyen utakra az iskolák illetve az önkormányzatok nem tudnak támogatást adni. A Gyermekek Háza a szervezésben és a lebonyolításban segédkezik, összefogja a város, a megye különböző iskoláiból jelentkező tanulókat.

Egészen más a találkozása az ásványvilággal annak, aki maga gyűjti be kincseit, mint akinek szülei vásárolják, véli Pődör György. Látni kell a kis kincskeresők csillogó szemét, együtt kell felfedezni velük a természet harmadik birodalmának a titkait. Ezért érdemes dolgozni. Különleges élményekkel gazdagodtunk már útközben valamennyien. Hosszú évek óta mi voltunk az elsők, akik útban Zemplén felé,  gyűjthettünk a pilisjászfalui mészkő-, és dolomitbányában. Gyönyörű kalcitkristályok jöttek elő a tömbökben rejlő üregekből. 

- Szívesen láttak bennünket  a gyöngyöstarjáni andezitbányában, ahol szép jáspisok, kalcedonok kerültek a hátizsákokba. Telkibánya felhagyott meddői szép kvarckristályokat, kalcedonokat rejtettek. A  korláti völgyben szép faopálokat szedtünk. Erdőbényén a kovaföld bányában fosszilis levél- és hallenyomatokat gyűjtöttünk, s meglátogattuk a májopál lelőhelyet. Aztán indulnunk kellett haza, ám Zemplén visszavár bennünket. -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!