Bíróságon a szombathelyi Napfény Lakópark építtetői

Csalással, illetve sikkasztással vádolják a szombathelyi Napfény Lakópark építtetőit. A tárgyalást elnapolták.

Simon Erzsébet

Három embert vádol a Vas Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással  és más bűncselekményekkel a Napfény Lakópark építése kapcsán. A Vas Megyei Bíróságon a múlt héten kezdődött el a per tárgyalása. Az első és a második napon a vádlottakat - az elsőrendű M. G-t, a másodrendű M. Z-t, illetve a harmadrendű L. L-t - hallgatta meg a dr. Rácz József  vezette büntetőtanács. A vádlottak egyike sem ismerte el a bűnösségét. 

A tárgyalás harmadik napján tanúk válaszoltak a bíróság kérdéseire. A Napfény Lakópark Kft-t a Napfény Lakópark megvalósítása érdekében alapította M.G. és L. L. 2005-ben. Összesen 38 lakást kívántak építeni a Petőfi-telepen, három ütemben. A kivitelezés szerződés szerinti fővállalkozója a 2003-ban M. G. és M. Z. által alapított  Euro  Queen Kft. volt. A beruházást az MKB Bank Nyrt. finanszírozta. A hitelszerződések szerint valamennyi vevői befizetésnek az e célból nyitott zárolt vevői befizetések alszámlára kellett befolynia.

A Napfény Lakópark Kft. két ügyvezetője a munkát  szakmai tapasztalatok alapján osztotta meg: M. G. az építkezést, L. L. az ingatlanértékesítést irányította. Az építkezés napi, technikai menetét M. Z. kordinálta. A vád szerint az  M.-testvérek kivitelezőként a Napfény Lakópark Kft. mint megrendelő részére több esetben túlszámláztak, s így csaknem 79 millió forint kárt okoztak az építtető cégnek.

A Napfény Lakópark Kft. képviseletében eljárva L. L. emiatt polgári jogi igényt jelentett be.  (Érdekesség, hogy az elsőrendű vádlott  mindkét vállalkozásnak - a károsultnak és a kárt okozónak is - az egyik alapítója.) A lakóparkban épülő lakások értékesítését L. L. irányította. Egyes vevőktől a foglalóként illetve vételár-részletként átvett összegeket nem könyvelte le a kft. pénzeszközei közé, vagy nem fizette be a hitelszerződések szerint előírt zárolt vevői számlákra.

Volt olyan vásárló, akivel L. L. a saját bankszámlájára utaltatott különböző összegeket. A vád szerint így a harmadrendű vádlott csaknem 44 millió forint vevői befizetést tulajdonított el, illetve rendelkezett azokkal a sajátjaként. Mindezeken túl L. L. - aki egyben a Lak-Invest Kft. vezető tisztségviselője is volt - a Napfény Lakópark Kft.-vel olyan kifizetéseket is teljesített mintegy 2,5 millió forint értékben,  amelyek ténylegesen a Lak-Invest Kft. érdekkörébe tartoztak, és a Napfény Lakópark Kft. működésével semmilyen kapcsolatban nem voltak.

A Napfény Lakópark lakásai elkészültek ugyan, ám a tanúvalomásokból kiderült, hogy számos hiányosság merült fel. Sokan utólag, pluszban a saját költségükön fejezték be az eredeti vételárban benne foglaltatott munkákat. Jelenleg úgy a Napfény Lakópark Kft., mint az Euro Queen Kft. felszámolás alatt van.
A bíróság elnapolta a tárgyalást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!