Fórum a Gothard iskola igazgatójáért: Marton Zsolt is megszólalt (videó)

Mintegy kétszáz szülő, kolléga, öregdiák, szimpatizáns vett részt azon a fórumon, amelyet a Gothard Jenő Általános Iskola igazgatósági pályázata miatt tartottak az intézmény ebédlőjében. Bárki - mint ahogy azt sokan tették is - kifejthette véleményét a kialakult helyzetről. Az eseményre meghívták Marton Zsoltot is, a választókerület fideszes képviselőjét is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kedden öt óra előtt pár perccel már alig lehetett egy-két üres széket találni a Gothard-suli ebédlőjében, annyian voltak kíváncsiak az igazgatóválasztással kapcsolatos fórumra. Kollégák, egykori diákok, szülők, illetve helyi politikusok töltötték meg a nagy termet.

Először a fórum házigazdája, Varga Jenőné elmondta miért is volt szükség a fórumra, miért kell kampányolni az interneten (blogban, illetve a Facebookon) Varga Tamás ügyében.

Bővebben nem fejtenénk ki a történetet, már írtunk róla, ide, illetve ide kattintva el is olvashatja

Felolvasták a három pályázatról hozott részletes szakmai véleményeket, továbbá ismertették, amit eddig is tudtunk: az iskola alkalmazotti közössége, a nevelőtestület, a diákönkormányzat 100%-ban a jelenleg is a posztot betöltő Varga Tamást támogatják, elutasítják Hatz Csaba és Mándl Józsefné pályázatát.

- Miután a nevelőtestület és az alkalmazotti közösség a véleményét kinyilvánította, a pályáztatás következő fordulójában, május 20-án, pénteken történt az oktatási bizottsági meghallgatás, ahol mind a három pályázó bemutatkozhatott, elmondta vezetői elképzeléseit. Miután olyan pozitív visszajelzések voltak a két 100%-os után (nevelőtestületi, illetve alkalmazotti közösség), nagy reményekkel álltunk az oktatási bizottságban történtek elé, gondolván a szakmai döntésünk annyira megalapozott, hogy mindez kedvezően fogja befolyásolni a bizottságban jelenlévőket - ismertette Varga Jenőné, majd nagy levegőt vett. - Megtudtuk az oktatási bizottsági ülésen a három pályázó közül Varga Tamást kisebb arányban támogatják, mint Mándl Józsefnét, a másik pályázónkat. Arányaiban lényegesen többen támogatják utóbbi pályázatát, mint jelenlegi igazgatónkat.

Az iskola sorsát (beleértve az igazgatóválasztást) közérdekként kezelik, ezért is hozták létre a fórumot. A moderátor külön kiemelte, hogy a város más iskoláival ellentétben nem szeretnének az utcára vonulni, mit ahogyan az többször is elhangzott: két ember közt az egyenes beszéd a legrövidebb út. Ebben bíznak.

A szünetben meghallgattuk néhány érintettett véleményét is:

 

 

Később aztán megérkezett a legjobban várt vendég, Marton Zsolt, akit mint a választó kerület képviselője hívtak meg az eseményre. Nem mellesleg ő az oktatásért felelős alpolgármester is...

Röviden ismertették neki is a korábban elhangzottakat.

- Minden igazgatóváltás megrendíthet egy olyan jól működő intézményt, olyan olajozottan működő intézményt, ami nem kívánatos. Ahhoz, hogy ez az iskola így műkodhetett az elmúlt öt évben így működött és a továbbiakban is így működhessen, ebben nekünk Varga Tamás személye a garancia - mondta Varga Jenőné.

Marton Zsolt elmondta, hogy az oktatási bizottság nem zárta ki egyik pályázót sem, arra a kérdésre azonban nem tudott választ adni, mi lesz a csütörtöki közgyűlési döntés. - Ha arra kíváncsiak, hogy a testület milyen döntést fog hozni, akármilyen hihetetlen, én sem tudom, mivel mi sem ültünk még össze az oktatási bizottság döntését követően.

Majd jöhettek a kérdések, illetve kérések. Több szülő is nyomatékosan arra kérte az alpolgármestert, hogy vegyék figyelembe a szülők, illetve a szakmai közösség véleményét és akaratát.

Egy édesanya mindössze egyetlen mondatot szólt, Petőfit idézett, nagy taps fogadta: - Még kér a nép, most adjatok neki!

Egy másik szülő, akinek a gyermeke korábban a Gothardban végzett: - Ha a tantestület, a szülők, a gyerekek, az összes dolgozó százszázalékosan bizalmat adott Varga Tamás igazgató úrnak, akkor én arra kérem a képviselőurat, hogy továbbítsa a közgyűlésnek: ők is adjanak bizalmat Varga Tamásnak! Folytathassa, ne törjön keresztbe ez az öt év. Kapjon bizalmat Varga Tamás!

Marton Zsolt a mintegy 10-15 felszólalás után is diplomatikusan csak annyit ígért, hogy olyan döntést fog hozni, ami az iskola számára megnyugtató lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!