I. Zsennyei Halnapok: horgászat és főzőverseny

Első alkalommal rendezték meg hétvégén a Zennyei Halnapokat. A jó időnek köszönhetően sokan kilátogattak a horgásztóhoz, a jó szakácsoknak köszönhetően pedig sokan megkóstolták a halkülönlegességeket.

Bajdó Bettina

Pénteken este kiálltásmegnyitóval kezdődött a Zsennyei Halnapok programja. A rumi kultúrházban Lökkös József helyi festőművész munkáiból és Varga Gyula életképeiből nyílt tárlat.

Szombaton már minden a halakról szólt: reggel nyolc órakor amatőr horgászok gyűltek össze a zsennyei tónál, hogy összemérjék halfogási tudásukat. A verseny után pedig amatőrök álltak a kondérok mögé, hogy különféle halételekkel örvendeztessék meg a zsűrit és az ínyenc közönséget.

- A rendezvény nem titkolt célja, hogy népszerűsítsük a halfogyasztást - mondta Németh Krisztián főszervező. - Európában a halfogyasztási adatokat nézve a hátsó mezőnyben áll az ország, s a határainkon belül Vas megyében is nagyon kevesen esznek halat. A legtöbben évente mindössze kétszer tálalják fel a finom fogást, karácsonykor és húsvétkor. Ezen szeretnénk változtatni. Nálunk a tóban nagyon sok jó minőségű és ízű hal van, például ponty, szürkeharcsa, amur és kárász is. Innen jött az ötlet, hogy a zsennyei önkormányzattal közösen kitalálunk egy olyan programot, amit összeköthetünk a halfogyasztással.

A szervezők több mint három mázsa halat osztottak szét az amatőr szakácsoknak, akik azonnal neki is láttak az ételek készítésének. A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen különleges ételek, halfasírt, halászlé és harcsapaprikás is készült a kondérokban. Akadt, aki gombával ízesítette vagy éppen friss kerti zöldségekkel bolondította meg a rotyogó finomságokat. A versenyen nem a zsűri mondta ki a végső szót, hanem az a csapat nyert, amelyiknek a legkapósabb volt az étke.

- Megpróbáltuk úgy szervezni a programokat, hogy minden a halról szóljon - tette hozzá dr. Horváth Sándor szervező. - Van például halfelismerő verseny, bemutatjuk a halelőkészítés folyamatait, de a bányatavak veszélyeire is felhívjuk a figyelmet. Mindig izgalmas egy új rendezvényt megszervezni, nekünk szerencsénk volt, hiszen sikerült pénzt nyernünk hozzá egy Leader-pályázaton. A programokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót. A gyerekek lufit hajtogathatnak, sétakocsikázhatnak, s van harcművészeti bemutató is, a felnőtteket pedig a programokon kívül este bál is várja. Szeretnénk, ha jövőre megszervezhetnénk a második Zsennyei Halnapokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!