Kőszegi-hegység: legális kerékpáros pálya épülhet

Korábban vita és indulat, csütörtökön azonban már konszenzuskeresés jellemezte a fiatal downhillesek ügyét. Egy hosszabb folyamat eredményeként talán legális pályát is építhetnek a Kőszegi-hegységben.

Prófusz Péter

Mint arról már beszámoltunk: néhány hete a Kőszegi-hegységben illegálisan épített downhill-pályán kerekezett egy csapat fiatal. A természetvédelmi őrszolgálat  tagjai pedig  tetten érték őket. A bringások elismerték, hogy hibáztak, ám tiltakoztak a szerintük túlzott  hatósági fellépés ellen. 

A történet, mely  komoly indulatokat és visszhangot keltett, úgy tűnik, mégis nyugvópontra juthat. Az érintettek ugyanis csütörtökön a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban azért gyűltek össze, hogy tárgyaljanak egy jövőbeli legális pálya megépítéséről.

Az egyeztetésen dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, és Ziskó Balázs, a downhillesek képviselője mellett az összes érintett hatóság és civil szervezet részt vett. Ziskó Balázs hangsúlyozta: legális pályát szeretnének építeni, ennek megfelelően meg is jelölték a számukra alkalmas területet. A fiatalok pályaépítési, versenyszervezési lehetőséget, és időszakos (márciustól októberig terjedő) használati jogot kérnek.

A megbeszélesen kiderült: a pálya megépítéséhez több hatósági engedélyre is szükség van, ráadásul a Ziskó Balázs által kijelölt terület magánterületeket is keresztez. A tervezett pálya  területén mintegy 100 magánembernek van tulajdonjoga. (Ügyeiket  egy közös képviselő intézi). A pálya megépítéséhez pedig az ő hozzájárulásukra is szükség lenne. Az erdőterület használatba vétele pedig költségekkel is jár (a bringásoknak hektáronként 50 ezer forintot, illetve 35 ezer forint egyszeri díjat kellene fizetniük). A hatóságok képviselői egyetértettek abban, hogy a jogerős engedély birtokában lehet szó egy legális pályáról, és az apró részleteket (így például a felelős személyét) is tisztázni kell.

Zárszóként dr. Markovics Tibor megerősítette: a történet egyetlen szereplője sem zárkózik el a pálya engedélyeztetésétől, ám ehhez minden jogerős engedélyt be kell szerezni. Az illegális downhillesek ellen pedig a jövőben is fellépnek majd. A bringások álmainak megvalósulásához elsőként a már említett közös képviselővel kell elkezdeni a tárgyalásokat. Mindenképpen megpróbáljuk, tette hozzá Ziskó Balázs. 

Az első lépés megtörtént

A helyzetet  nehezíti, hogy a pálya megépítéséhez a védett természeti terület átalakítására is szükség lenne.  A tárgyaláson felvetődött: a jövőbeli fejlesztési tervekbe már be kellene építeni a downhill-pályát, és a hétköznapi kerékpáros útvonalakat is. Az első lépés mindenesetre megtörtént.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!