Középiskolák összevonása ellen demonstráltak a Fő téren (videóval)

Tízezer aláírást gyűjtöttek a szimpatizánsoktól a gépipari iskola diákjai, tanárai, képviselői, az ívet csütörtökön nyújtottak át a szombathelyi városháza előtt. A szervezők bíznak a pozitív döntésben.

Ambrózai Zsuzsanna

Békésen tüntettek a Gépipari, Informatikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjai, tanárai, a velük szimpatizálók csütörtökön a városháza előtti téren. A cél mit sem változott: a továbbiakban is az önállóságukért küzdenek. Nem értik, és nem tudják elfogadni a város álláspontját, észérveket akarnak hallani.

A tényeken Marton Zsolt alpolgármester szerdai közleménye sem változtatott. A terv továbbra is az, hogy a három szombathelyi műszaki középiskolát (gépipari, Savaria, Puskás) összevonnák. Az új intézmény elnevezése azonban változna: Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola névre.

Csetényi Sándor, a Gépipari, Informatikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium igazgatója elmondta, értesültek a közleményről, de ez nem befolyásolta a tüntetést. "Az iskolánk léte továbbra is veszélyben van, így fontosnak tartjuk a megnyilvánulást."

A diákok rendőri felvezetéssel indultak az iskolától a Városháza előtti térre, délután fél háromkor. Több száz diák, tanár, szimpatizáns vonult végig a városon transzparensekkel, miközben a gépiparis indulót énekelték. A kezdeményezés a diákságtól eredt. Három  tanuló fogott össze, miután közölték velük a tervezetet,  hogy megszervezzék a békés demonstrációt.

Videónk a demonstrálókról, melyben megszólaltattuk az igazgatókat:

- Elsődleges célunk az volt a tüntetéssel, hogy felhívjuk a polgármester és a képviselők figyelmét arra, hogy  igenis egy nagy múltú, országosan is elismert intézmény  a miénk. Diákok vagyunk, nekünk is van véleményezési jogunk. Indokolatlannak tartjuk az összevonást - mondja Murár Dénes, az egyik szervező.

A több mint kétórás demonstráció ideje alatt a város képviselői nem mutatkoztak. A demonstrálók kérelme  ellenére nem a polgármester, hanem Heckenast Gusztáv, a polgármesteri hivatal oktatási, ifjúsági és sport osztályának vezetője  vette át a nyílt levelet és az összegyűjtött aláírásokat tartalmazó dossziékat. A tüntetők képviselői a polgármesternek címezve   átadták az iskola hatvanadik évfordulója alkalmából készített emlékkönyvet is.

Heckenast Gusztáv nem kívánta kommentálni az eseményeket, azt sem árulta el, a város vezetősége az épületben tartózkodik-e.

Végleges döntést a május 26-ai közgyűlésen hoznak. Nem értik, s nem tudják elfogadni a város álláspontját, észérveket akarnak hallani.

A SAVARIA ISKOLA IS CSATLAKOZOTT

A demonstráción részt vettek a Savaria Közlekedési Szakképző Iskola és Kollégium diákjai, tanárai is. Az iskola igazgatója, dr. Tatai-Szabó Miklós elmondta, hétfőn kezdték gyűjteni az aláírásokat, a végleges szám 4464 lett tegnap délutánra. A gépipari iskolával együtt ők is átnyújtották az ezt igazoló íveket az osztályvezetőnek. Az igazgató hozzátette, szimpátia tüntetés az övék, önálló demonstrációra nem készülnek. Kivárnak, meglátják lesz-e eredménye ennek a tüntetésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!