Narda: lovasnap összefogással

Történelmi lovas kavalkádnak adott helyet vasárnap Narda a kisnardai faluvégtől egészen a sportpályáig. Lovasok, fogatok vonultak fel, lóval kapcsolatos játékokat lehetett játszani.

Tersztyánszky Krisztina

A ló a történelem minden korszakában az ember hű  kiszolgálója volt. Mind a csatákban, mind a hétköznapi életben. Ember és ló kapcsolatának sokszínűségét kívánta bemutatni a nagyszabású rendezvény ötletgazdája, Szabó Tamás  nóniusz tenyésztő, a Hét patkó hagyományőrző egyesület vezetője.

- Régóta tervezek egy ilyen programot - árulta el a tenyésztő, aki már tavaly augusztusban hozzálátott a szervezéshez. - Megyeszerte megnőtt a lovas hagyományőrző csoportok száma, a zavaros világban egyre fontosabb az embereknek a nemzeti identitás keresése. Rendezvényünkön  azonban nemcsak az egyes korszakok katonai hagyományai jelennek meg, hanem a ló úgy is, mint a paraszti munka segítője,  mint a hintós esküvő, a kocsiversenyek vagy a vadászatok nélkülözhetetlen közreműködője.

Szabó Tamás szólt néhány hagyományőrző barátjának, s a  szervező munka eredményeképpen vasárnapra megtelt lovasokkal a falu. Jöttek a megyehatáron túlról, Güssingből, s voltak látogatók a testvérvárosból, Muraszerdahelyről is. Legalább fél száz ló vendégeskedett a településen, befogadásukról, ellátásukról a helyi lakosok gondoskodtak. Az önkormányzatnak és az önzetlen segítőknek köszönhetően a lovas felvonulás mellé számos szórakoztató kísérő rendezvény is társult.

A nap egyik fénypontját jelentette a lovas fajtabemutató, ahol a pónitól a világ egyik legangyobb testű lováig, a shire-ig több mint tucatnyi lófajtát ismerhettek meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!