Sokan megsebesültek a tbiliszi tüntetésen, egy rendőrt elgázoltak

Harmincheten megsebesültek a szerda esti ellenzéki tüntetés oszlatásakor a grúz fővárosban, Tbilisziben; a belügyminisztérium közlése szerint a tiltakozók két embert, köztük egy rendőrt halálra gázoltak.

MTI

A rendőrt, valamint a másik áldozatot, egy volt rendőrtisztet a tüntetés egyik szervezője gázolta el, amikor sietve távozott a helyszínről - pontosított Sota Utyasvili belügyi szóvivő. A tárca tájékoztatása szerint 28 tüntető és 9 sérült rendőr került kórházba a rendfenntartó erők és a tiltakozók összecsapása után.
   
Szerda este ötödik napja tüntetett mintegy ötezer ember Tbilisziben Miheil Szaakasvili államfő távozását követelve. A tiltakozók hevenyészett barikádokat is felállítottak, hogy megakadályozzák a hadsereg csütörtökre, az ország függetlenségének huszadik évfordulójára tervezett felvonulását. A rendőrség könnygázzal, gumilövedékekkel és vízágyúkkal oszlatta fel a parlament előtt demonstráló, gumibotokkal és saját készítésű pajzsokkal felszerelt tömeget.
   
A 2003-as "rózsás forradalommal" hatalomra jutott Nyugat-barát Szaakasvilit ellenfelei azzal vádolják, hogy önkényuralmi rendszert akar a volt szovjetköztársaságra kényszeríteni. A rezsimnek soha nem volt igazi kihívója az ellenzék, amely többször is megpróbálta lemondásra kényszeríteni a vezetést, például az Oroszországgal 2008 augusztuságban vívott rövid háború alatti gazdasági válság idején is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!