Tűzoltók emelték ki a patakból az autó roncsait

Látványosra sikeredett Szombathely herényi városrészében kedden megrendezett polgári védelmi gyakorlat. Kiderült az is, kinek milyen dolga lenne egy komoly veszélyhelyzet esetén.

Nagy Ildikó

A herényi buszfordulónál elterelt autósok is kíváncsian nézték a Perintbe csúszot autóroncsot kedden délelőtt, ám a forgalmat irányító rendőrök mindenkit megnyugtattak, mondván: polgári védelmi gyakorlatot tartanak a patak partján.

- A bajra fel kell készülni, hiszen veszélyhelyzet esetén csak azt tudjuk előhívni, amit előtte begyakoroltunk - mondta dr. Puskás Tivadar polgármester a Szombathelyi Polgári Védelmi Kirendeltség, valamint a polgármesteri hivatal  kedd délelőtti közös polgári védelmi gyakorlatán. Majd hozzátette azt, amit eredeti hivatása kapcsán az évek során maga is megtapasztalt: a bajban nem lehet improvizálni.

És bár a lukácsházi víztározó elkészülte óta nem kell komoly árvízveszélytől tartani, azért a veszélyhelyzetekre fel kell készülni. A gyakorlatot Herényben rendezték meg: a Herényiek Házának egyik helyiségében lepedővel és pléddel letakart tábori ágyak sorakoztak, nem véletlenül, hiszen  az ideiglenes befogadóhely kialakítása is a gyakorlat része volt.

A nagyteremben Tóth Zoltán százados, a Szombathelyi Polgári Védelmi Kirendeltség vezetője előadásában arról beszélt, hogy a negyven településből álló kistérségben kinek milyen feladata lenne veszélyhelyzet esetén.

Göncz Szabolcs tűzoltó őrnagy, a szombathelyi tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési osztályának vezetője arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a tűzoltóknak mit kell tenniük a műszaki mentés során. Ezt aztán később a gyakorlatban be is mutatták a szombathelyi tűzoltók, amikor a Gyöngyösből egy csörlős daruval kiemelték egy becsúszott autó roncsait. Előbb azonban a mentőknek is akadt dolguk: ők ugyanis két sérült embert emeltek ki a roncsból. A sérültek ellátásában dr. Puskás Tivadar polgármester is részt vett.

Közben a herényi plébánia épületét is megvédték az ártól: a gyakorlat résztvevői homokzsákokkal védték a házat. A tűzoltók ezalatt  a patakmenti fák veszélyes ágait fűrészelték, a Szabdnép utcai lakók örömére pedig a vízelvezető árkot is megtisztították az egyenruhások. Így nem csak látványosra sikeredett a herényi polgári védelmi gyakorlat, de gyakorlati haszna is volt.

Egy csepp vér helyett verejték

Inkább egy vödör verejték a gyakorlásnál, mint egy csepp vér a harctéren, idézte a katonai mondást dr. Baán Mihály alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára kedden Herényben, ahol tűzoltók, polgári védelmisek, vöröskeresztesek, mentők, rendőrök és polgárőrök közösen tették a dolgukat. Szerencsére csak gyakoroltak. Jó azonban tudni, hogy baj esetén mindenki tisztában van azzal, hogy mi a feladata. És bízzunk abban, hogy éles bevetésre nem lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!