Tűzoltók túlórabére: elengedik a szombathelyi önkormányzat tartozását?

Az belügyminiszter hajlik arra, hogy elengedje Szombathely 152 millió forintos tartozását. Az önkormányzat állami támogatásból fizette ki 2008-ban a tűzoltók túlórabérét.

Bajdó Bettina

2008 szeptemberében jogerősen pert nyert munkáltatójával szemben 68 szombathelyi tűzoltó. A munkaügyi bíróság ítélete szerint mintegy 100 millió forintra és annak kamataira, dolgozónként átlagosan másfél millió forintnyi túlóradíjra jogosultak a Szombathelyi Tűzoltóparancsnokság dolgozói. Ezt a pénzt az önkormányzat 2008 októberében ki is fizette a tűzoltóknak.

Az önkormányzat pénzügyi nehézségeire való tekintettel az akkori Önkormányzati Minisztérium 152 millió forint visszatérítendő támogatást biztosított a városnak. Ennek az összegnek a visszafizetési határideje 2009. június 30. volt.

Dr. Ipkovich György korábbi polgármester háromszor kérvényezte, hogy minősítsék át a támogatást vissza nem térítendőre, ám nem sikerült ezt elérnie. Annyit azonban engedett a minisztérium, hogy a visszafizetés határidejét módosította. A legutóbbi fizetési határidő 2011. április 30-a volt.

Az önkormányzati választások utáni átadás-átvételi jegyzőkönyvben ugyan nem szerepelt ez a támogatási összeg, azonban dr. Puskás Tivadar polgármester folytatta a levelezést, és kérte Pintér Sándor belügyminisztertől a tartozás elengedését.

Önkormányzati forrásból lapunk úgy értesült, hogy a napokban megérkezett Pintér Sándor válaszlevele a városházára. Ebben az áll, hogy a belügyminiszter nyitott arra, hogy elengedje a támogatás visszafizetését. Úgy tudjuk, hogy a levélben egy kikötést tett a miniszter: mielőtt elengedi a tartozás visszafizetését, látni szeretné a 2008-ban kapott támogatás felhasználásának dokumentációit. Információink szerint a kért dokumentációkat kedden elküldték a minisztériumba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!