Vasvári haláleset: felmentették a háziorvost

Jogerősen felmentette dr. Pataky Pál vasvári háziorvost a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vád alól a másodfokú bíróság. A doktor 2008 januárjában leállított egy újraélesztést, s megállapította az agyhalált.

Simon Erzsébet

Első fokon bűnösnek találta a Szombathelyi Városi Bíróság dr. Pataky Pál vasvári háziorvost, aki az ítélet szerint ügyeletes orvosként nem tett meg mindent a sértett életének megmentéséért. Egy beteghez hívták a háziorvost 2008. január 23-án éjjel, aki akkor érkezett a helyszínre, amikor az időközben riasztott mentők már újraélesztést végeztek a betegen. Az ügyeletes háziorvos egy idő után a reanimációt leállíttatta, s megállapította az agyhalál beálltát.

A 38 évesen elhunyt Varga László családja feljelentette az orvost, aki a terhére rótt bűncselekményt mindvégig tagadta, s nem érezte bűnösnek magát. A Szombathelyi Városi Bíróság mérlegeléssel állapította meg a tényállást, bűnösnek mondta ki dr. Pataky Pált foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, s 300 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá.

A vádlott és a védője, dr. Popgyákunik Péter fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. Ennek lényege, hogy szerintük Varga László az ügyeletes orvos helyszínre érkezésekor már a biológiai halál állapotában volt, a közvetlen veszélyhelyzet nem a vádlott magatartása, hanem  rajta kívülálló ok következtében állt elő. Az orvos szerint az elhunyt súlyos fertőző betegségben szenvedett, amelynek talaján heveny szívelégtelenség alakult ki, ez vezetett a halálához.

A másodfokon eljáró Vas Megyei Bíróság dr. Gombkötő Ottóné vezette tanácsa rámutatott: az elsőfokon eljáró bíróság által megállapított tényállás hiányos, és nem tartalmazza valamennyi, az ügy elbírálása szempontjából lényeges orvosi adatot sem. Az elsőfokú bíróság így tévesen vont következtetést a vádlott büntetőjogi felelősségére. A megalapozatlansági hibák kiküszöbölése érdekében a másodfokú bíróság többirányú bizonyítási eljárást folytatott le. Az ítéleti tényállásban megfogalmazottak szerint a sértett életét közvetlenül fenyegető helyzet nem dr. Pataky Pál mulasztásának a következménye. A klinikai halál beállta nem hozható okozati összefüggésbe az ügyeletes orvos ténykedésével, az újraélesztés idő előtti leállításával.

A megyei bíróság megváltoztatta az elsőfokú bíróság ítéletét, s bizonyítottság hiányában jogerősen felmentette dr. Pataky Pált az ellene emelt vád alól.

ASÉRTETT KORÁBBAN IS BETEG VOLT

A másodfokú bíróság felmentő ítéletében foglaltak szerint a Varga László életét közvetlenül veszélyeztető helyzet  sőt, a klinikai halál állapota a vádlotton kívülálló okból, a sértett betegsége miatt már azelőtt bekövetkezett, hogy dr. Pataky Pál a helyszínre érkezett volna. Kellő alappal nem állítható, hogy az újraélesztést legalább 15-20 percig folytatva a vádlottnak reális lehetősége lett volna a sértett életét veszélyeztető helyzet súlyosbodását megakadályozni, a halált elhárítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!