Az utolsó ballagás: végleg bezárt a Szent-Györgyi középiskola (videóval, képgalériával)

A szent-györgyiseknek ez nem csak a tanév utolsó napja volt búcsút vettek mindentől, mindenkitől. Nekik ennyi jutott...

Ambrózai Zsuzsanna

Nem az öröm, hanem sokkal inkább a bánat könnyeit hullatták a diákok, tanárok, pedagógusok és mindenki, aki egy kicsit is átérezte a szent-györgyisek bánatát. Rendhagyó ballagást rendeztek - méltóképp, emelt fővel akartak elbúcsúzni szeretett iskolájuktól.

A déli napsütésben nem szűrődött ki ricsaj az iskola épületéből, valahogy senki sem  örült annak, hogy év vége van. Nem, a Szent-Györgyiben nem  volt helye az örömnek. Érthető, hiszen nekik nem csak a tanév ért véget, hanem minden más is. Lezárult egy szakasz, elillant minden reményük.
- A közgyűlés döntött, bezárják az iskolát. Nem hittük volna, a végsőkig reménykedtünk. Most minden bizonytalan - mondják.

Az énekük is bizonytalanul csendül fel, de aztán egyre erősebben, kifejezőbben szól a gaude amus igitur... Nem tudni kinek éneklik valójában, önmaguknak, vagy azoknak, akiknek köszönhetően most ők is ballagnak. Ballagnak, mert hogy így búcsúznak az évfolyamok: kilencediktől egészen a tizenegyedikig. Végigjárják az iskolát: minden szegletbe, zugba bekukkantanak, elköszönnek minden egyes tanteremtől, az iskolájuktól, második otthonuktól. Sokan már most pityeregnek, szorongatják a zsebkendőket. Közben néhány tanár jön le a lépcsőn, mellém állnak. Megkérdezem, felterhetnék-e egy kérdést. Minek? Már nincs értelme a kérdéseknek és a válaszoknak se...  - mondják. Szemükben tele szomorúsággal, reménytelenséggel.

Nézze meg az utolsó ballagás pillanatairól készített felvételünket - video: Garai Antal Atom

Színes lufit szorongatnak a kezükben, miközben ballagnak ebbe zárták bele utolsó gondolataikat, érzéseket  mondják. Az iskola előtti téren sorakoznak fel. Ha szomorú is a nap, mégis csak ünnepséggel búcsúznak. Versek, dalok hangzanak el, az igazgató, Németh Sándor pedig utolsó iskolai beszédét tartja.

- Szétszéledünk, iskolánkat négy felé szakítják. A döntést meghozták, megélni nekünk kell. Hogy kinek a legnehezebb a helyzete? Valószínűleg mindenkinek, egyaránt  - mondja. Amikor arra kérem, mondja el mit érez, nehezen találja a szavakat:
- Inkább egy történetet mesélnék el. 1964-ben tizedikes gimnazista voltam. Az iskola indulásakor mi hordtuk be a felszereléseket a tantermekbe, padokat, székeket. Akkor nem gondoltam volna, hogy a kulcsait majd egyszer én fogom valakinek átadni - teszi hozzá.

- Nem egyszerű a helyzete senkinek sem. A diákok számára négy intézményt jelöltek meg, ahova mehetnek, befogadják őket. Többségük él a lehetőséggel, 10-15 százalékuk azonban egy teljesen más intézményt választ. A tanárok élik meg talán a legnehezebben a döntést, hiszen az ő jövőjük még kilát ástalanabb.  Néháynunk helye biztosított a többi intézményben  ideig-óráig. Hiszen ha kifutnak ezek az osztályok, már ránk sem lesz szükség - mondja egyikük. - A legszomorúbb, hogy ez a közösség már nem jön többé össze, sem a diákok, sem a tanárok részéről - fogalmaz. 

Sipos Zsaklin, a diákönkormányzat elnöke arra kérte beszédében társait, őrizzék meg a szent-györgyis életérzést, maradjanak hűek iskolájuk emlékéhez és őrizzék, ápolják a barátságokat. Ennyit tehetnek...

412 diák
Az adatok alapján 412 beiratkozott diákja volt az iskolának a tavalyi évben. Százan vettek részt érettségi utáni szakképzésben és hatvanan felnőttképzésben. A rendszer teljesen átalakul, megszűnik az iskola, a diákok a következő tanévet már egy másik intézményben kezdik.
Az igazgató, Németh Sándor elmondta, nem így képzelte el pályafutásának befejezését. Ha minden jól alakul lehetősége lesz nyugdíjba menni, igaz, fájó szívvel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!