Easys: együtt, könnyedén (képgalériával frissítve)

Van hat fiatal. Teljesen különböznek egymástól: az egyik visszahúzódó, szerény, nehezen nyílik meg, a másik tűzön-vízen kresztülviszi akaratát. Ironizálnak és véresen komolyak. Végülis, mindegy milyenek, a lényeg, hogy a zenélés KönnyedÉN megy.

Ambrózai Zsuzsanna

Volt az az ominózus szilveszter éjszaka, meg a hangszerek - mondja Jakab Gábor, az Easys zenekar frontembere, baszusgitárosa.

Bár a történelemben inkább Andris a jártas, ő tud mesélni  teszi hozzá, mosolyog. Wagner Andrásról beszél, aki akkusztikus gitáron játszik, énekel, dalszöveget ír és egyébként valóban a történelem nagy szerelmese.

Egy kávézóban találkozunk, Vincze Csilla, az énekesnő ott dolgozik. Szerényen mosolyog, nem sokat beszél, mégis csak öt férfi koszorújában éli a zenekari életét. Nem lehet őket megszokni, olyan kis lököttek, pont mint én  teszi hozzá viccesen.

Szóval a szilveszter, meg a zenélés, meg a Jaki (Jakab Gábor)  innen indult az egész. Aztán egyszer csak összefutottam Andrissal (Kulhay András, elektronikus gitár, ének). Egyébként osztálytársak voltunk középsuliban, innen az ismeretség - mondja Wagner András

- Előtte már háromszor találkoztunk, úgy hogy tíz évig szinte össze sem futottunk. Aztán megkérdeztem tőle, nem jammelünk már egyet valamikor? - teszi hozzá Kulhay András.

Így már hárman voltak, de a csapat csak Horváth Dániel Dudu érkezésével (harmonika, hegedű, újabban pedig ének) egészült ki és persze Csilláról és Gazdag Jánosról (percussion - ritmus szekció) se feledkezzünk meg, akik egy próbára futottak be, teljesen véletlenül.

Szerelem volt első látásra az ő találkozásuk, annak ellenére, hogy mindannyian különböznek, más a temperamentumuk, a vérmérsékletük.

- Nem csak a személyiségünk, de a zenei ízlésünk is, mondják  és ezt hallani lehet a saját zenéjükön is. Sokan vannak, sokféle stílust kedvelnek és mindenki a maga zeneszeretét viszi bele az együttesbe. Olykor azért persze vannak átfedések is  teszik hozzá. Hat ennyire különböző ember és mégis együtt tudnak zenélni...

- Éppen ezért nem is törekedtünk arra, hogy valamilyen stílust képviseljünk, mindenki hozza a sajátját. Meg kell találni, hogy melyik szám illik a másik után, hogy legyen valami hangulati átvezetése a dolgoknak, ennyi. És így mindenki elképzelése teret kap - mondja Wagner András.

- Elfogadás és tolerancia a dolgok kulcsa, ami persze néha nincs - mondja Kulhay Andris. Ez egy jó önismereti tréning, alfától omegáig mindent megtalálsz nálunk. A dolgokból általában csak én nem engedek, vagyis engedtem, mert nagyon sokat tanultam tőlük, a közösségben. Háttérbe kell szorítani az egót, és a közös érdek kell, hogy vezéreljen. Most már elismerem, ha három héttel később is, hogy valami jó, amit én az elején nem annak ítéltem  közös a nevetés.

- Egyébként éppen most megyünk majd Szigligetre, jó kis csapatépítő tréningre. Már kétszer voltunk, tavaly május óta, amióta létezik a zenekar. A lényeg ilyenkor persze a közös zenélés, mindig születik egy-két új dal. Azért már most is van néhány szám a talonban, amit meg akarunk majd csinálni, csak még váratnak magukra - mondja Jaki.
Ritka az a viszonylag fiatal zenekar, amely csakis kizárólag a saját számaiból él, ők mégis erre törekszenek. Fontos nekik ez a fajta kifejezési mód.

- Nem volt egyszerű a megszületésük, már ami a nevet illeti.  Először KönnyedÉN voltunk, és azelőtt még ezer más  - vág közbe Kulhay Andris, aztán folytatja is: elmondtunk egy csomó alternatívát, ami végül nem lett. Ez ment hónapokon keresztül. Aztán egyszer csak Pusker Peti, a menedzserünk, jött az ötlettel, legyen a név Easys. Valahol ebben is benne van a könnyű, könnyedség, és persze szójáték is fejezi be Andris és Jaki. Wagner András hozzáteszi: nekem különösen tetszett, hiszen kiváltképp szeretem Egyiptomot, a kozmológiát és ebbe Isis is beleolvasható.

- A koncepció egyébként az volt a névvel kapcsolatban, hogy fogjuk már valahogy össze azt az érzést, ahogy mi valójában összejöttünk. Ennek ellenére nehezen ment a KönnyedÉN megszületése.

- Tulajdonképpen valahol lényegtelen is, hogy mi a név, ha az ember a zenéjük hallatán kikapcsol, egy teljesen más világba kerül. Hiszen egy idő után ő maga is átérzi a zenét, szárnyalni kezd, egyszerűen, könnyedén...

Zsúfolásig telt a zsinagóga udvar az első koncertjükön

A zenekar első, önálló koncertje május 20-án volt. A srácok azt mondják, nem is úgy sikerült, ahogy kellett volna. A közönség máshogy értékelte: zengett a zsúfolásig telt zsinagóga udvar, követelték vissza a zenészeket a koncert végén. Azért ők remélik, a következő fellépés jobban sikerül majd. Június 7-én, a színház Krúdy termében minden kiderül...

Frissítés: Az Easys Mediawave-en adott koncertjének képeriért kattintson ide, vagy a képre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!