Görög válság: összecsapásokba torkollott az athéni tüntetés

Kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket csuklyás fiatalok kedden a görög fővárosban; a rendőrség könnygázt vetett be.

MTI

A görög parlament szerdán és csütörtökön szavaz az újabb kiadáscsökkentésről és adóemelésekről, amelyek elfogadása szükséges ahhoz, hogy Görögország lehívhassa a nemzetközi mentőhitel következő, 12 milliárd eurós részletét. Erre az összegre feltétlenül szüksége van a görög államnak ahhoz, hogy a jövő hónap közepére ne váljon fizetésképtelenné.
   
A megszorítások elleni tiltakozásul a szakszervezetek keddtől 48 órás általános sztrájkot és nagygyűlést hirdettek.
  
Kedd délután nagyjából 20 ezer tiltakozó gyűlt össze a görög parlament előtt. A demonstráció eleinte békés volt, de idővel kivált a tömegből néhány száz álarcos, csuklyás fiatal, és rátámadt a rendőrökre, akik könnygázt vetettek be. Többen megsebesültek.
   
A tiltakozók felgyújtottak egy műholdas távközlési kocsit, bezúzták több üzlet, köztük egy McDonald,s gyorsétterem kirakatát, és közben a médiát és a bankokat szidalmazó rigmusokat skandáltak. Előzőleg a békés tüntetők transzparensekkel, dobszó kíséretében végigvonultak Athén belvárosán, és a megszorító csomag elleni jelszavakat skandáltak.
   
Görögországban sokan úgy érzik, velük fizettetik meg a politikusok által elkövetett hibákat. Szerintük a tervezett intézkedések az egyszerű munkavállalókat és a nyugdíjasokat sújtják, miközben nem érintik a gazdagokat.
   
A mediterrán országot negyven éve nem látott gazdasági válság sújtja. A fiatalok körében meghaladja a 40 százalékot a munkanélküliek aránya, az államadósság a GDP 150 százalékára rúg. A görög állam már nem tudja a piacról finanszírozni az államháztartási hiányt, ezért nemzetközi segítségre szorul.
   
Az Európai Unió figyelmeztette Görögországot, hogy súlyos következményei lesznek, ha a görög parlament nem szavazza meg az újabb takarékossági csomagot. Egész Európa pénzügyi stabilitása forog kockán - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.

Az athéni parlamenti szavazás kimenetele bizonytalan, mert a kormányon lévő szocialisták néhány parlamenti képviselője elutasítja a megszorításokat, miközben az ellenzéki konzervatívok maroknyi csoportja jelezte, megszavazza azt.
   
Ha a parlament el is fogadja a csomagot, megfigyelők szerint az igazi nehézségek ezután jelentkezhetnek, az intézkedések végrehajtásakor. A megszorítások részeként sok közalkalmazotti állás megszűnne, és be kellene zárni több állami vállalatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!