Horgásztavak: presztízs vagy üzlet az üzemeltetése?

Sokan töltik a szabadidejüket vízparton, népszerűek a horgásztavak. Vas megyében mintegy félszáz állóvíz van, jó néhány magántulajdonban, illetve -üzemeltetésben. Presztízs vagy üzlet, ha valakinek van egy horgásztava? Erről érdeklődtünk néhány helyen.

Simon Erzsébet

Az Ölbői MG Kft. a tulajdonosa annak a területnek, amelynek része egy 7,3 hektáros horgásztó, valamint egy 16 és egy 2 hektáros bányató, amelyekből jelenleg is kavicsot termelnek ki. Hartwig Tamás az egyik tulajdonos, vele beszélgettünk a "birtokról."
 
- A kavicsbánya területe 1993 óta a társaságunké, a horgászati jogot viszont mindössze két éve szereztük meg. Addig a megyei horgász szövetség kezelésében volt a víz, de úgy gondoltuk, ha már a tó a miénk, legyen az a horgásztatás joga is. Építkezni kezdtünk, rendeztük a tó környékét, s azóta is folyamatosan bővítünk. Hosszú távú terveink vannak itt: ha majd befejeződik a bányászat, szabadidőparkot, üdülőterületet szeretnénk kialakítani a másik két tó környékén is. -

- Épp ezért egyeztettünk az önkormányzattal, átvállaltuk a falu rendezési terve módosításának a költségeit. A horgásztó nyugati oldalán több mint húsz telek lesz, jövőre két mintaházat is építünk. Kulturált, kellemes környezetet akarunk teremteni nem csak a horgászoknak. Csónakázótavat, kempinget, tervezünk, fürdési lehetőséggel. Hogy presztízs, vagy üzlet a tó? Szerintem is-is. Túlszárnyalta a várakozásainkat, ezért is döntöttünk a további fejlesztése mellett. -

Balassa Péterrel az egyik újperinti horgásztó partján ülünk árnyékos fák alatt, bíbor naplementében. A négy vízfelület közül egy nem horgászható, egy a horgász szövetség kezelésében van, kettőnek pedig Balassa Péter a bérlője, és horgásztóként üzemelteti.

- Én már negyedszázada horgászom, mondhatni, az életem a hal. Volt egy álmom kisgyerekként: saját tó, házzal a partján. Hát ez így pontosan nem  vált valóra, de bérlője vagyok a Pannónia TSZ tulajdonában lévő újperinti tónak öt éve. Most járok halász-haltenyésztő képzésre, amúgy pedig a gödöllői egyetemen tógazdaként végeztem. Szakmám, hogy a halakkal foglalkozzam. A horgászat szerintem inkább a vendéglátásról szól, s egy horgásztó kialakítása komoly áldozatokat kíván a befektetőtől. Ez a tó itt több évtizedes, és én büszke vagyok arra, hogy mit sikerült kihozni belőle. Egy "dzsugel"  volt a vidék, amikor idejöttem, most talán nem túlzok, ha azt mondom, kellemes a környezete, a víz pedig tele van különféle halakkal. Ki tudjuk szolgálni a horgászokat. Mi, magán üzemeltetők vagy tulajdonosok  jól megértjük és segítjük egymást, ha arra szükség van, de mindegyikünk több lábon áll. 

Goldmann Tamás a zsennyei horgásztó egyik tulajdonosa. Ez a vízfelület is kavicsbányászat után keletkezett, akárcsak a legtöbb horgásztó.

- 2003-ban indítottuk a vállalkozásunkat, észrevéve egy piaci rést; a horgásztársadalom egy része kiábrándult a megye horgászvizeiből gondozatlanságuk és halnélküliségük miatt. Bár nem csinálunk belőle presztízskérdést, mégis azt gondolom, jó annak tudatában lenni, hogy van az embernek egy horgásztava. Ezt nem sokan mondhatják el magukról. Ám ennél sokkal fontosabb, hogy ez egy vállalkozás, ami üzleti alapokon működik, a horgászok igen nagy táborát szolgálja ki. Igyekszünk magas színvonalú ellátást nyújtani: van új központi épületünk, higiénikus wc-vel, zuhanyzóval, s horgászcikkeket is kínálunk. -


- A tavaly alakult  Fish Farm Sporthorgász Egyesület  1300 aktív tagjával a megye legnagyobb horgászegyesülete. Célunk, hogy minél több emberrel  legfőképpen a túl sok negatív impulzust kapó ifjúsággal  megszerettessük a vízpartot, a sporthorgászatot, a természetet. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!