Szombathelyen 1265-en ittak egyszerre csapvizet

Az ivóvíz az emberiség elsőszámú élelmiszere. A vezetékes vízellátás napja alkalmából meghirdetett Guinness-rekord kísérlethez a város és a Vasivíz Zrt. is csatlakozott. Így aztán 1265-en ittak egyszerre, egyidőben csapvizet a Fő téren szerdán. Volt még koncert, tombola, nagy bejelentés, gyerekzsivaj, és végül a rekordot is sikerült átadni a múltnak.

Prófusz Péter

Kék színű pohár a kézbe, és jöhet a visszaszámlálás. Három, kettő, egy... És néhány másodpercre csend telepedett a sokszor nyüzsgő Fő térre. Majd elégedett arcok, taps, ujjongás és több mint ezerkétszáz pohár a magasban. A  vezetékes vízellátás napja alkalmából kicsik és nagyok, fiúk és lányok egyszerre, egyidőben (14 órakor) fogyasztottak el egy pohár csapvizet a Fő téren.

A Magyar Víziközmű Szövetség ugyanis Guinness-rekord kísérletre hívta  Magyarországot. A kezdeményezés célja, hogy a víziközmű szolgáltató cégek meglévő, illetve leendő fogyasztóinak (a felnövekvő generációnak) felhívják a figyelmét a víz-, illetve környezettudatos magatartás fontosságára, a vezetékes ivóvíz értékének megbecsülésére, kiváló minőségére, és az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatására.

A rekordkísérlethez a Vasivíz Zrt., valamint a megyeszékhely is csatlakozott. A résztvevőket elsőként Marton Zsolt alpolgármester köszöntötte, majd bejelentette, hogy  a Vasivíz Zrt. segítő kezet nyújt a 2012-es londoni olimpiára készülő Fazekas Róbert diszkosz- és Pars Krisztián kalapácsvetőnek.
 
- Napi rendszerességgel fogyasztunk csapvizet - állítja egybehangzóan a két nehézatléta.  - A szervezetünknek is szüksége van a vízre, és az kemény edzések után kiváló szomjoltó is egyben. -

Robi és Krisztián szeme előtt már a jövő évi londoni olimpia lebeg, és nem  titkolt céljuk, hogy éremmel térjenek haza a brit fővárosból.

- A nagy munkát már befejeztem, a métereket igazából mostantól kell majd beletenni a dobásaimba - vélekedik Fazekas Róbert.  - A Vasivíz Zrt.-től kapott támogatás óriási segítséget jelent, hiszen egy élsportoló megfelelő felkészülésének komoly költségei vannak. Az olimpia még messze van, addig is sérülésmentes felkészülésre, Londonban pedig  egy dobogós helyezésre  számítok. Azon belül pedig úgyis a pillanatnyi forma dönt majd. -
 
- Számunkra a megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás mellett a sikeres felkészülés a legfontosabb  - veszi át a szót Pars Krisztián. - Bízom benne, hogy meg tudjuk hálálni a támogatást. Londonban nem lehet más a célom, mint a legfényesebb medál, ehhez várhatóan 82 méteres dobásra lesz szükség. -

A fiúkat tovább nem is faggatjuk, s átadjuk őket a pódiumra érkező, a sportolók autogramjaira vadászó gyerekeknek. A  rekordkísérletre egyébként minden szombathelyi általános iskolából érkeztek, a legtöbben, szám szerint 184-en a Váciból jöttek, így aztán ők nyerték a 25 ezer forintos, műszaki cikkekre beváltható vásárlási utalványt. A meleg délutánon vélhetően minden résztvevőnek jólesett a hűsítő csapvíz.  A rendezvényre kialakított csapokból pedig bátran utántölthettek poharaikat a szomjasabbak.

Zsebők Györgyi, a Vasivíz Zrt. kommunikációs referense büszkén újságolja, hogy az országban a rekordkísérletre  előzetesen regisztrálók  közül Szombathelyen jelentkeztek a legtöbben. Az iskolákat pedig a helyszínen jegyezték fel a poharat emelők listájára. A lajstrom számlálója végül 1265-nél állt meg.

Zsebők Györgyi szerint alapvető cél, hogy ráirányítsák a figyelmet arra, hogy a  vezetékes víz nemcsak olcsó (a vízcsapoknál kifeszített molinó felirata  szerint egy liter csapvíz ára kevesebb mint egy forint!), hanem kiváló minőségű is. A szolgáltatók által biztosított ivóvíznek egyébként is szigorú előírásoknak kell megfelelnie: szín, szag, íz, hőmérséklet, kémiai és egyéb összetevők vonatkozásában.

A vízben nem lehetnek egészségre káros anyagok, ugyanakkor tartalmaznia kell az emberi szervezet számára alapvetően szükséges ásványi anyagokat, valamint nyomelemeket is. A Vasivíz Zrt. által szolgáltatott ivóvíz az országban a legjobb minőségűek közé tartozik.

A fellépő együttesek, majd a tombolasorsolás izgalma mind-mind hozzájárult a rendezvény jó hangulatához. Olyannyira, hogy  a tömegbe kissé beleveszve, a rekord sorsáról majdnem el is feledkeztünk. Nos, a Miskolcon tavaly felállított  tömeges csapvíz-ivás rekordját is sikerült átadni a múltnak, hiszen az országban a fél hármas információk szerint  már jóval több mint 24 ezren kortyolták el az egy pohár  vizet.

Mint azt végezetül Zsebők Györgyitől megtudjuk, a vezetékes  ivóvíz népszerűsítésének útja  ezzel még korántsem ért véget.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!