Tarr Béla: kiürülő, megrontott társadalmakban élünk

Nagyott dobott a Mediawave stábja, amikor bevette programjába A torinó ló című Tarr Béla filmet. Amely Cannes-ban nemrég nagydíjat kapott és most is megtapsolták.

Kozma Gábor

Csütörtökön nyitották meg a 21. Mediawave filmes fórumát, amely a Veszélyeztetett műfajok címet kapta. A város részéről Sági József képviselő üdvözölte a nagyszámú érdeklődőt, közte vezető európai és tengerentúli filmes lapok, tévétársaságok,  produceri irodák, forgalmazó cégek vezetőit. A többi között jelen volt a Cannes-i filmfesztivál marketingfőnöke, s nem véletlenül: pénteken a világhírű magyar filmrendező, Tarr Béla  Cannes-i nagydíjas filmjével, A torinói ló-val  indult a tanácskozás. A nagy érdeklődést csak növelte, hogy a rendező elkísérte művét Szombathelyre. A vetítés után pedig  több mint egyórás ankétot tartott a Savaria Filmszínházban. 

A film, mint közösségi élmény megújulása a 21. században ez a ma záruló tanácskozás témája, amelyen szóba került a fesztiválok és a mozik jövője Vezér Éva előadásában, valamint a digitalizáció Lovas Lajos tolmácsolásában. Tarr Béla, mint vendég szintén szót ejtett a film jövőjéről, éppen A torinói ló kapcsán. Mint mondta, nem véletlenül fogyott el a mű végére az  ember, a tárgy, a tér és utoljára a fény.

- Kiürülő, megrontott társadalmakban élünk. Az írás szerint Isten hat nap alatt teremtette meg a világot, mi pedig azt mondjuk a  filmben, hogy hat nap alatt pusztítja el. De én végül is Nietzschével értek egyet, aki azt mondja: nincs Isten  - fogalmazott a rendező.

Aki megismételte: bár egyre több ajánlatot kap, nem kiván forgatni, A torinói ló az utolsó alkotása.

A Mediawave szombaton zárul koncertekkel, díjkiosztóval a Weöres Sándor Színházban.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!