Tragikus buszbaleset az M70-esen: öten meghaltak, 23 sérült (frissítve)

Kedden hajnalban, fél 5-kor az M70-esen, Csörnyeföld térségében egy szlovén kamion és egy román autóbusz ütközött: a balesetben hatan meghaltak, 23 embert pedig a mentők szállítottak a nagykanizsai kórházba. A halottszemle és a műszaki mentés miatt az érintett útszakaszon teljes útzárat rendeltek el.

Vas Népe

15.47  Autóbusz-baleset az M70-esen - Az utasok többsége Spanyolországba megy tovább

A kórházat elhagyó könnyű sérültek és a sértetlen utasok túlnyomó többsége még kedd délután továbbindul Spanyolországba, várhatóan nyolcan maradnak a nagykanizsai kórházban - közölte az MTI-vel az M70-es autóúton történt buszbalesettel kapcsolatban Ioan Bente, a román nagykövetség belügyi attaséja.

Kedd hajnalban egy román autóbusz a Zala megyei Csörnyeföld közelében összeütközött egy Szlovénia felől érkező kamionnal. A balesetben a helyszínen öten meghaltak, s 27 sérültet szállítottak a mentők a nagykanizsai kórházba, ahol a rendőrség tájékoztatása szerint délelőtt meghalt egy további sérült; ő a hatodik halálos áldozat.

A Kanizsai Dorottya Kórházban tartózkodó Ioan Bente elmondta: a román Atlassib busztársaság Olaszországból irányított Magyarországra egy buszt. A balesetet szenvedett jármű utasainak nagy többsége úgy döntött, hogy folytatni szeretné az útját Spanyolországba.
   
A nagykanizsai kórház udvarára kora délután érkezett meg a busz, amely előzőleg felvette Csörnyeföldön, a faluháznál azokat az embereket, akik a baleset során nem sérültek meg. A kórházban azokra az utasokra vár, akik sérüléseik ellenére, saját felelősségükre tovább akarnak menni úti céljuk felé.
   
Az attasé szerint az életben maradt 35 ember közül várhatóan nyolcat ápolnak még tovább Nagykanizsán. Hazaszállításukról, állapotuktól függően, szintén a fuvarozó Atlassib gondoskodik majd.
   
Ioan Bente hozzátette: a sértetlen, illetve könnyebben megsérült utasok többsége azért akar Spanyolországba menni, mert tartózkodási és munkavállalási engedéllyel rendelkeznek, így van betegbiztosításuk is, amely fedezi az ingyenes ellátásukat a spanyol kórházakban.

Az MTI tudósítója a busz körül azt látta, hogy több utasnak be van kötve a keze, a szeme vagy a feje, néhányan nehezen mozgatták végtagjaikat, volt köztük, aki a nyakán merevítő gallért viselt. Ruházatuk, hajuk és csomagjaik a kamionból kiborult mészportól fehérek, sokaknak vérfoltos mindenük, láthatólag mosakodni sem nagyon volt idejük.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója a még a kórházban tartózkodó sérültek állapotáról elmondta: most már bizonyosnak tűnik, hogy a három súlyos sérült közül kettőnél nem lesz szükség műtéti beavatkozásra. Mindkettőn CT-vizsgálatot végeztek, a leletek, illetve klinikai állapotuk alapján úgy ítélik meg, hogy súlyos hasi vagy mellkasi sérülésük ellenére nem kell megműteni őket.

Arra a kérdésre, hogy a kórháznak okozhat-e anyagi gondot a sérültek tömeges ellátása, a főigazgató azt mondta: nem tart ettől, mert ismeretei szerint a Románia és Magyarország közötti megállapodások értelmében a súlyos, életveszélyes ellátásokat finanszírozzák az egészségbiztosítók.

 11.20 - meghalt az egyik sérült

A kórházban meghalt az M70-es autóúton történt kedd hajnali buszbaleset egyik sérültje - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.

Tiborcz János, Zala megyei rendőr-főkapitány közölte: a baleset idején a buszon ülő utas délelőtt belehalt sérüléseibe. A tömegszerencsétlenség halálos áldozatainak száma ezzel hatra emelkedett.

06.50

A tragédia kedd hajnalban történt az M70-es 15-16. kilométerszelvényénél, Csörnyeföld közelében - olyan szakaszon, ahol kétszer egy sávosra szűkül az útpálya. A Zalai Hírlap helyszínen tartozkódó munkatársa, Gyuricza Ferenc megtudta, a kamion Szlovéniából tartott Letenye felé, s - egészségre nem ártalmas - őrölt mészport szállított; míg a busz - 3 sofőrrel - Romániából utazott volna Spanyolországba. 

A Zalai Hírlap információi szerint az autóbusz volt az, amely átment a szemközti sávba. A busz egyik - Aradon élő - utasa elmondta, a kamion fénykürtözött és dudált is a frontális ütközés előtt.


A balesetben a kamion vezetője, az autóbusz két sofőrje, további két utas a helyszínen életét vesztette.

A mentők 23 embert vittek a nagykanizsai kórházba: egy ember állapota életveszélyes, hárman súlyos, 19-en pedig könnyű sérüléseket szenvedtek - tudta meg a Zalai Hírlap Tiborcz Jánostól, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy autóbuszon összesen 40-en utaztak.

A többi utast Csörnyeföldre szállították - a település polgármestere, Simon Zoltán időközben már intézkedett, hogy a községben kapjanak szállást. 

A  buszon 4-5 tinédzserkorú gyerek is utazott, de aludtak amikor a tragédia történt. Közülük ketten hánytak, ami lehet a sokktól, de ez utalhat belső sérülésre is.

Wéber Antal
, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a helyszínen elmondta, hogy összesen 9 szerkocsival vonultak ki a baleset helyszínére.


A baleset helyszínén teljes útzárat rendeltek el: a halottszemle és műszaki mentés miatt az érintett M70-es útszakaszon várhatóan órákig nem lehet közlekedni. A román nagykövetség munkatársai már elindultak a tragédia helyszínére.

Nyilatkozik a kanizsai kórház főigazgatója

Prof. dr. Bátorfy Józseftől, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója elmondta, hogy az egészségügyi intézménybe reggel 9 óráig 27 sérültet szállítottak a mentők. Közülük egy volt súlyos, életveszélyes koponyasérült, akit agyzúzódása miatt műteni kell. Két tompa hasi sérült is érkezett, akik közül az egyiknek repedés miatt el kellett távolítani a lépét, a másiknál pedig belső vérzés miatt további vizsgálatokat végeznek - lehet, hogy esetében is hasonló beavatkozásra lesz szükség.

Az összes többi könnyű sérült, elsősorban végtag-, lágy rész- és csontsérülésekkel. A főigazgató hozzátette: az egész kórház a balesetet szenvedettek ellátásán dolgozik, akiket 4 osztályon: a baleseti sebészeten, az intenzív, a sürgősségi betegellátó és az általános sebészeti osztályon látnak el.

AZ MTI írta:

A busz tért át a másik sávba

Nagy valószínűséggel áttért az autóbusz a szembejövő kamion sávjába, így történt a halálos tragédiát okozó ütközés az M70-es autóúton kedden kora reggel - közölte Zala megye rendőrfőkapitánya a tragédia helyszínén.

Tiborcz János azt mondta: a tahográfok tanúsága szerint a baleset hajnali fél öt körül történhetett. A nyomok alapján valószínűsíthető, hogy az autóbusz áttért a szembejövő kamion sávjába, és akkor történt az ütközés.

A főkapitány az MTI korábbi információit pontosítva elmondta: a buszon a három váltósofőrrel együtt negyvenen utaztak. A szlovén kamionos, továbbá a busz két sofőrje és két utasa halt meg a helyszínen.
   
Összesen huszonhárman sérültek meg, egy ember életveszélyesen, hárman súlyosan, tizenkilencen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek, mindannyiukat a nagykanizsai kórházba vitték.
   
Akik kisebb karcolásokkal vagy sebesülés nélkül élték túl a balesetet,  azokat busszal a csörnyeföldei faluházba szállították. Ott a polgármesteri hivatal segítségével gondoskodnak az ellátásukról, és a román nagykövetséggel is felvették már a kapcsolatot.
   
Wéber Antal, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója az MTI érdeklődésére szintén pontosította a kamion szállítmányáról szóló információkat. A szlovén jármű nem cementport, hanem őrölt mészport szállított, amely részben az útra szóródott, de nem számít veszélyes anyagnak.

 

 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!