Városi rangra pályázott, községgé fokozhatják

Kiszivárgott hírek szerint az idén nem avatnak városokat. Jánosháza és a többi kilenc pályázó levelet írt Navracsics Tibornak.

Nagy Ildikó

- Jánosháza két és fél millió forintot költött a várossá nyilvánítási pályázatra Úgy érzem most magam, mint az a gyerek, aki születésnapjára valami nagyot álmodott, és nem lett belőle semmi - mondja nem éppen jókedvűen Keresztes István, Jánosháza polgármestere. A 2 ezer 644 lakosú település vezetője kollégáival egy másik hasonlattal is előrukkolt. Miután (nem hivatalosan) megtudták, hogy az illetékes bizottság - a közigazgatás tervezett átalakítására hivatkozva - úgy döntött, hogy az idei  várossá nyilvánítási pályázatra benyújtott anyagokat nem bírálja el, hanem új feltételekkel, új időpontban, új pályázatot írnak ki, levelet írtak Navracsics Tibor miniszternek.
 
- Két és fél millió, plusz áfa - mondja dr. Balás Endre jegyző, és elém tolja azt a vaskos pályázati anyagot, amit adófizetői forintokból készíttettek egy céggel. Ez az anyag a belépő a várossá nyilvánításhoz.

- Szerencse, hogy a pályázatot készítő céggel sikerdíjas szerződést kötöttünk, így a 2,5 millió feletti egymillió forintot csak akkor kell kifizetni, ha elfogadják a pályázatot - mondja a polgármester. Persze örömmel kifizetné az egymilliót, minthogy vesszen a kettő és fél. Meg az évek óta dédelgetett álom, hogy a jelentős központi szereppel bíró nagyközségből város lesz. Ehhez képest - az önkormányzati rendszer belső átalakítását taglaló tervezet szerint - úgy néz ki, hogy a nagyközségi címét is elveszíti.

"Most úgy érezzük magunkat, ahogyan a magyar élsport képviselői érezhették, amikor Moszkva megtiltotta hazánknak a müncheni olimpián való részvételt. Mi a jelenleg is érvényben lévő önkormányzati törvény és más vonatkozó rendeletek alapján, valamint a máig érvényben lévő kiírás feltételeinek megfelelően készültünk, és adtuk be pályázatainkat január 22-ig, és egészen május 27-ig úgy tudtuk, versenyben állunk. A célegyenesbe fordulva derül ki, hogy hiába minden, a versenyt megszakítják, és leküldenek minket a pályáról." Ezt írta Navracsics Tibor miniszternek a városi címre pályázó kilenc nagyközség polgármestere. Levelükben kérik, hogy bírálják el pályázataikat. Megjegyzik azt is, hogy a települések összesen 20 millió forint közpénzt költöttek a pályázati anyagok elkészíttetésére. 

Nagyközségből község lehet

A miniszternek írt levélben jánosházi javaslatra az is belekerült, hogy ha megszűnik a nagyközségi cím, akkor Jánosházát is visszaminősítik községgé.

Keresztes István szerint az is fontos szempont, hogy a városok esetében 500 millió forint a pályázaton elnyerhető maximum összeg, a községek esetében 50 millió.

A 2 ezer 644 lakosú településen 125 vállalkozás van, az egyéni gazdálkodók száma 150.

Jánosházán nyolc vendéglátóegység működik, az óvodába 105, a két általános iskolába 274 gyermek jár.

A település határában egy újabb, 70 hektáros ipari park kialakítását tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!