Elkéstek a kifogásokkal a Szent Imre herceg utcaiak

Várhatóan ez év novemberére megújul az Arborétum területének egy része: új bejárata lesz, látogatóközpont és parkolók épülnek. A környező utca lakói mégsem boldogok.

Ambrózai Zsuzsanna

A projekt európai uniós támogatással valósul meg, még 2009 szeptemberében írták alá a felek a támogatási szerződést. A kivitelezési munka idén késő tavasszal kezdődött. A projekt részeként a Szent Imre herceg úton egy látogatóközpontot építenek, mellette pedig parkolókat alakítanak ki.

A lakók éppen a parkolók kapcsán fordultak  észrevétellel az önkormányzathoz. Több mindent kifogásoltak az építkezéssel és a projekttel kapcsolatban. A város válaszlépésként lakossági fórumot szervezett, ahol a lakók elmondhatták, mivel nem értenek egyet.

- Többek között kifogásoljuk a parkolóhelyek kialakítását - mondja Szalay Sámuel és Kovács László, az utca két lakója. 

- Nehezményezzük ugyanis, hogy azzal a területtel, ahol most a parkolókat építik, eddig senki se foglalkozott. Mi gondoztuk - például beültettük fákkal - több mint harminc éve. Most jó néhányat kivágnak ezekből a fákból is - teszik hozzá. 

- Még  ennél is nagyobb gond, hogy a nyugalmunk került veszélybe. Az ideérkező turisták  buszokkal, autókkal jönnek majd, a szemetelésről és a kipufogógázról már ne is beszéljünk.

Ez azonban csak az egyik gond a sok közül. A lakók nem hagyták annyiban a dolgokat, kérték a projekt módosítását. A fórumon az illetékesek ugyanis ígéretet tettek arra, hogy utánanéznek, lehet e bármit is tenni az ügyben.
 
- Több helyen is próbálkoztunk, felvettük a kapcsolatot a várossal, jártunk a közútnál, a környezetvédelemnél, a fejlesztési ügynökségnél, sőt a fejlesztési minisztériumhoz is segítségért fordultunk, a válasz nagyjából mindenütt az időhiány volt - mondja Kiss László, az utca másik lakója.

- A projekt ugyanis november elejéig el kell, hogy készüljön, s az általunk javasolt módosítások már nem kivitelezhetőek - teszi hozzá.

Megkerestük Marton Zsolt alpolgármestert, aki elmondta, előrelépést jelent, hogy az arborétum melletti trafót - mely igencsak elcsúfítja a környezetet - a lakók kérésére földkábellel váltják ki.

- Ezt a problémát záros határidőn belül szeretnénk megoldani, ha lehet, még az idén. 

Hozzátette, a lakóknak meg volt a lehetőségük a fellebezésre, de sajnos csak a kivitelezés megkezdése után jelezték a problémát, így már nem lehetett mit tenni.

NEM FELELNEK MEG AZ INDOKOK

Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a lakók kifogásaival az a probléma, hogy nem időben érkeztek, és utólag már nagyon nehéz belenyúlni a tervekbe, pedig segítettek volna. Mindamellett a kérelmük a  módosításra sem alátámasztott - ugyanis csak műszaki illetve szakmai indokok esetében lehetne változtatni a projekten, amelyek által nem változna, vagy esetleg pozitívan javulna a tartalom. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!