Forró nyári napok: segíthet az ivóvíz, a pihenés, de a ventilátor is

Nincsenek könnyű helyzetben azok a dolgozók, akik az elmúlt forró nyári napokat strandolás helyett munkával töltötték. Utánajártunk, hogyan vészelik át a hőséget.

Ambrózai Zsuzsanna

A nagy melegben dolgozókra vonatkozó munkavédelmi előírások kapcsán már beszámoltunk: a kinti és a benti munkavégzésnél is ügyelni kell a szabályokra, főként a pihenőidő betartására, valamint a megfelelő folyadékpótlásra.

A hőségben például a konyhai dolgozók élete sem egyszerű. Lancsák Károly, az egyik szombathelyi étterem tulajdonosa elárulta, különösen odafigyelnek a dolgozókra a nagy melegben.  - Igyekszünk megfelelni az előírásoknak. Nálunk az alkalmazottak megkapnak minden olyan lehetőséget, ami segítheti őket a melegben való munkavégzésben. Klíma berendezés nálunk ugyan nincs, de a munkatársak nem is igénylik, mondván nem feltétlenül egészséges. Van azonban több ventillátorunk, amelyek megállás nélkül üzemelnek. Külön kiemelném a vizes ventillátort, amely a nedvességet a levegőbe permetezi. Ezzel körülbelül  öt-hat fokkal is lehűthető a légtér. -
 
- Szódából fogyaszthatnak annyit a munkatársaink, amennyit csak szeretnének - folytatta Lancsák Károly. - Ezen nem spórolunk, az egészség az elsődleges. A nyári szezon idején munkaidőben a szünetek száma is megnő, óránként, hűvös helyeken pihenhetnek a konyhai alkalmazottak. Azonban sokan ilyenkor sem mennek ki  az udvarra, mondván ott még melegebb van. -
 
A rekkenő hőség a külterületen dolgozókat is nagy próbatétel elé állítja. A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. munkásainak az elmúlt napokban  távvezeték-lyukadás miatt a Kiskar utcában akadt feladata. Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó ügyfélszolgálati vezetőtől megtudtuk: a váratlan hiba miatt a Kiskar utca 3., 5., 7. és 9. szám alatti lépcsőházakban kedd reggel óta nincs meleg víz. Erről egyébként már múlt pénteken értesítették a lakókat. (A munkát csütörtök estére fejezik be).

Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó érdeklődésünkre elmondta: a távhőszolgáltató a hőségben dolgozóknak a vonatkozó minisztériumi rendelet értelmében 24 Celsius fokos hőmérséklet felett 30 percenként, vagy a munkások igénye szerint akár gyakrabban is biztosít hűtött ásványvizet, a készletet pedig folyamatosan pótolják. 

Óránként jár továbbá öt-tíz perc pihenőidő is, az új dolgozókat ráadásul nem is vezénylik ki rögtön nyolcórás munkára, hanem fokozatosan szoktatják hozzá őket a nyári meleg okozta komoly fizikai igénybevételhez.
     
Az időjárás csütörtök délután már kegyesebb volt a dolgozókhoz, a tikkasztó délelőtt után ugyanis 13 órára már a szél és egy kisebb zápor is frissítette a megyeszékhely levegőjét.
 

Trópusi éjjelek - este is izzadhatunk

Trópusi éjjelekről akkor beszél a meteorológia, amikor az éjszakai minimum hőmérséklet sem csökken húsz fok alá. Az elmúlt napokban ennek lehettek tanúi, akik estefelé is szorgalmasan figyelték a hőmérőt. Az éjszakai meleg  megnehezíti a nyugodt pihenést, megterheli a szervezetet. A csütörtöki frissítő zápor és kisebb légmozgások után ismét melegedés várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján péntekig másodfokú hőségriasztás van érvényben. 

OLDALTÖRÉS: Megdőlt a budapesti melegrekord

 

 

 

Megdőlt a budapesti melegrekord

Több mint százéves melegrekord dőlt meg Budapesten csütörtökön - közölte az Országos Meteorológia Szolgálat az MTI-vel.

Jenki Szilvia elmondta: a július 14-ei melegrekord eddig 36,7 fok volt, amelyet 1883-ban mértek. Az új melegrekord 37,4 fok, amelyet Újpesten mértek csütörtökön.

Közben a Nyugat-Dunántúlon már elérte az országot egy hidegfront, amelynek hatására heves zivatarok alakultak ki.  Az előrejelzések szerint az elkövetkező órákban hirtelen viharok alakulhatnak ki az egész Dunántúlon. Ezek nyomán több fokkal esik majd vissza a hőmérséklet - tette hozzá a meteorológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!