LMP: több rendőrt a kistelepülésekre

Váltsa fel közösségi rendőrség a mai rendvédelmi modellt - ezt javasolja az LMP. A párt sajtótájékoztatón és utcai fórumon ismertette pénteken a közrendvédelmi koncepcióját.

Simon Erzsébet

A Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője, Dorosz Dávid -  aki a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja - Horváth Zoltán LMP-s szombathelyi önkormányzati képviselővel, s a párt vasi tagjaival utcai fórumon ismertette meg az érdeklődőkkel a közbiztonság megszilárdítása érdekében kidolgozott koncepciójukat.

Az LMP országjáró turnéjának negyedik, szombathelyi  állomásán Dorosz Dávid úgy fogalmazott: tarthatatlan, hogy ma kétszer annyi rendőr van az utcákon, mint a Kádár-rendszer idején, mégis, települések százait bénítja meg a félelem, erős a bizonytalanság, és a rendőrök megítélése lesújtó. A közbiztonság folyamatosan romlik, az LMP néhány hete nyilvánosságra hozott koncepciója pedig azért született meg, mert a kormány nem képes megoldást találni a közbiztonság és a rendőrség problémáira.

A Lehet Más a Politika szerint kevesebb rendfenntartó dolgozna  bürokratikus munkakörökben, és több a kistelepüléseken, ahol közösségi alapúvá kell tenni a rendőrséget. A rendfenntartók munkájába nagyobb beleszólást kapnának a helyi önkormányzatok és közösségek. Dorosz Dávid kiemelte: a bűncselekmények zömét helyiek követik el helyben élők ellen, ezért a közösségek jobban tudják a budapesti döntéshozóknál, hogy a rendfenntartóknak milyen közbiztonsági terv alapján kell eljárniuk.  Dorosz Dávid hangsúlyozta: ezt a szemléletet sikerrel alkalmazzák már a visegrádi négyek országaiban. A közösségi szemléletű rendőrség ráadásul visszatérést jelentene  magyar hagyományokhoz.

A képviselő kijelentette: míg a közösségi rendőrségnek a helyi bűncselekmények felgöngyölítése tartozna a hatáskörébe, addig egy Országos Rendőri Szolgálat névre hallgató centralizált rendőrség az összetettebb, speciális bűnügyek felderítésével foglalkozna. Dorosz Dávid kitért arra is: pártja elengedhetetlennek tartja, hogy létbiztonságot teremtsenek a rendőrök számára. Ezért is dolgoznának ki egy egységes életpályamodellt. A koncepciójuk megvalósításához szükséges anyagiak a képviselő szerint benne vannak a rendszerben, csak a túlburjánzó modellben elfolynak a pénzek. Hozzátette: a rendőrségi költségvetés tíz százalékát oktatásra fordítanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!