Micsoda nyár! Téli kabátban júliusban a Balatonnál

Az évek óta meteorológiai megfigyeléssel foglalkozó kőszegi tanár szerint: az eddig mért leghidegebb júliusi középhőmérsékletek alig haladják meg a szeptemberben mért átlagot.

Némethy Mária

Végre! Több nyári balatoni időjárás előrejelzés szerint is az elmúlt évieknél melegebb és szárazabb nyár várható a Balatonnál! Mikor volt utoljára amolyan igazi balatoni nyarunk? Megmondom: 2007-ben! Na, most is hasonló lesz, ha minden igaz, szeptemberben még bőven lehet majd fürödni, október elejéig  - volt olvasható egy június közepén íródott biztos időjárási előrejelzésben.
 
- Korábban én is mindig a júliust szoktam ajánlani nyaralásra, ha ismerőseim hozzám fordultak, mert az volt  a nyári kánikula hónapja. Ez az első mondata  a kőszegi Kiss Zoltánnak, a Jurisich Miklós Gimnázium tanárának, aki  évek óta foglalkozik meteorológiai megfigyeléssel. Ezért hozzá fordultunk: mit szól az elköszönő őszi júliusunkhoz?  Mi rajzolódik ki az általa összegyűjtött adatokból a hónap meteorológiai történetéről?

A  július átlaghőmérséklete Szombathelyen 1883 és 1990 között 19.7 Celsius-fok - válaszolja. A leghidegebb júliusok ez alatt az időszak alatt 1913-ban (16.8 fok) és 1962-ben (16.9 fok)  voltak. Ez alig haladja meg a szeptemberi átlagot (15.01-fok).

- A legmelegebb átlaghőmérsékletű júliusi hónapok 1887-ben (22.5 fok), 1950-ben (22.6 fok), és 1983-ban (22.5 fok) voltak. Az utóbbi években Kőszegen is mértem igen meleg júliusi hónapokat. 1994-ben 22.3 fok és 1995-ben 22 fok  volt a havi átlag. A  hőmérsékleti adatok tükrében mégis ez az egyik legkevésbé szélsőséges hónap  - teszi hozzá Kiss Zoltán.

- Az eltérés a leghidegebb és legmelegebb júliusok között mindössze 5.8 Celsius-fok! Ugyanakkor ez a hónap a nagy jégverések, felhőszakadások, villámcsapások  ideje is. Az utóbbi években a június végi, július eleji nagy meleg után viszont jön egy kevésbé meleg időszak, majd egy lehűlést követően még visszatér a nyár. Bár ez nem hiszem, hogy nagy vigasz a múlt héten és ezen a héten a Balatonon téli kabátban nyaralók számára. Tény: szélsőséges az idei július,  gyakorlatilag a strandról a kályha mellé vezetett az  utunk.

Még egy megjegyzés Kiss Zoltántól:1950-ben és 1983-ban  a legmelegebb júliusok voltak,  kiváló borok lettek Kőszegen. 1962-ben, amikor hideg volt a július,  gyenge minőségű borok lettek a bejegyzések szerint!

HA JAKABKOR SÜT IS, MEG ESIK IS ENYHÉBB LESZ A TÉL

A júliusi népi megfigyeléseink főleg a zivatarokhoz kapcsolódnak. Sarlós Boldogasszony ünnepén (július 2.): Ha esik, további negyven napig várható csapadékos idő. Mérges Margit (július 13.): A zivatarjával ijesztget, ha dörög, villámlik, így lesz a  másfél hónapon át. Jakab napja (július 25.): Esője kevesbíti a diót, de a télre is jövendöl: ha ezen a napon sok a felhő, sok lesz a hó, ha nagyon süt a nap, akkor télen nagy hideg várható. Ha meg süt is, esik is, akkor enyhébb lesz a tél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!