Önkormányzatok: néhány változtatás elkelne a rendszerben

Kialakította álláspontját a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület az önkormányzati rendszer tervezett átalakításával kapcsolatban. Van, amit elleneznek, van, amit támogatnak.

Simon Erzsébet

Vépen ülésezett a Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület elnöksége Vargyai Vilmos uraiújfalui polgármester vezetésével szerdán. Megfogalmazták a szervezet állásfoglalását az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos koncepcióról.

Az egyesület szerint az önkormányzati rendszer az elmúlt húsz évben jól működött. Úgy vélik, a rendszerváltás egyik legsikeresebb alrendszere, nem pazarló. Költségvetése a GDP-hez viszonyítva kiállja az összehasonlítást más EU-s országokkal. Átfogó reformra nem szorul, néhány elemében kell   változtatni. Különösen olyan területen, ahol  - erről a koncepcióban nincs szó - indokolatlan feladatokat, kötelezettségeket írnak elő. 

- Nem értünk egyet azzal, hogy az önkormányzatok ne lássanak el állami feladatokat  - jelentette ki Vargyai Vilmos egyesületi elnök. - Ezeket eddig is jó színvonalon, viszonylag olcsón, és az emberekhez közel végezték a helyhatóságok. Az Európai Tanács ajánlása szerint a közfeladatok 30 százalékát lássa el az állam, 70 százalékát az önkormányzati szféra. A jelenlegi magyarországi helyzet majdnem megfelel ennek az aránynak.

Nem értünk egyet azzal, hogy csak a 2000 főt meghaladó településeken legyen önálló Polgármesteri Hivatal. Nincs kidolgozva azon városok szerepe, amelyekben nem lesznek járási hivatalok. Javasoljuk, hogy ahol van, maradjon meg az okmányiroda, a gyámhivatal, az építéshatóság; így garantálható, hogy az ügyek intézése az új rendszerben nem történik távolabb az emberektől, és a kisebb települések nem "üresednek tovább." A feladatok ellátásában a mikrotársulásokat támogatjuk, de ne csak egy, hanem több feladatra szerveződjenek. Nem értünk egyet az iparűzési adó felhasználásának külső szabályozásával, s nem értünk egyet egyes önkormányzati vagyonok ingyenes átadásával.

Vannak olyan elemei a koncepciónak, amelyeket üdvözlendőnek tart az egyesület. Például azt, hogy az iparűzési adó maradjon önkormányzati fennhatóság alatt, hogy polgármester ne lehessen országgyűlési képviselő. Azt  a helyi közösség döntésére bíznák, hogy hol legyen főállású a településvezető. Egyetért az egyesület azzal, hogy a pedagógusok bérét az állam fizesse, és hogy a fekvőbeteg-ellátás állami feladat legyen.

ALPOLGÁRMESTERT KÖTELEZŐEN!

Dr. Németh Kálmán egyesületi alelnök, répcelaki polgármester hozzátette: bár a tervezet nem tartalmazza, de fontosnak tartják a polgármesteri tisztség törvényi megerősítését. Javasolják, hogy a jövőben az önkormányzati testületi döntéseknél szavazategyenlőség esetén a polgármester mondja ki a végszót, az alpolgármestert pedig már a második választási fordulóban kötelezően kelljen kinevezni a polgármester javaslatára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!