Tűzoltók túlórapénze: elengedték Szombathely tartozását

A napokban érkezett meg Tállai Andrásnak, a Belügyminisztérium államtitkárának a levele, amelyben közli, Szomabthelynek nem kell visszafizetnie a kölcsönbe kapott, és a tűzoltók túlóráinak kifizésére költött pénzt.

Peltzer Géza

EU-csatlakozásunk után a magyar tűzoltók munkaideje  uniós kollégáikhoz hasonlóan heti 48 órára csökkent. E felett jár a túlórapénz, amit a szombathelyi tűzoltók számára sem fizettek ki az első időszakban. A helyi lánglovagok az országban elsőként fordultak emiatt bírósághoz. A pert megnyerték, ezért a városnak ki kellett fizetnie 68 tűzoltó elmaradt túlóráját 2008-ban.

A városi büdzsé emiatt akkor nehéz helyzetbe jutott, ezért központi támogatásért kilincselt. Vissza nem térítendő támogatást kért az akkori kormánytól, de csak kamatmentes kölcsönt kapott. Az előző városvezetés három különböző miniszternél lobbizott azért, hogy elengedjék a kamatokkal együtt 152 millió forintra duzzadt tartozást, de mindannyiszor sikertelenül. 

Kedden a városházán sajtótájékoztatón jelentette be dr. Puskás Tivadar  polgármester, hogy a napokban kapták meg Tállai Andrásnak, a Belügyminisztérium államtitkárának a levelét, amelyben a tárcavezető közli a várossal, hogy végleg elengedi a város tartozását. A polgármester ezt megelőzően személyes találkozón, majd levélben is kérte a minisztert, hogy tekintsenek el a tartozástól, és ez végül is sikerrel járt - épp jókor, hiszen idén április végén lejárt az a többször meghosszabbított határidő is, ameddig vissza kellett volna adni a százmilliós tartozást.

- Plusz pénzhez ezzel nem jutott a város, arról van szó, hogy ez az összeg ezentúl nem terheli majd a büdzsét - tette hozzá Molnár Miklós alpolgármester. Kifejtette, hogy a sajtóban a személyét ért támadás miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Marton Zsolt alpolgármester is arról beszélt, hogy a több éve húzódó ügynek politikai felhangjai is voltak az idők során. - Idén áprilisban például a helyi ellenzék - amely korábban eredménytelenül próbálta elérni a jelentős adósság eltörlését -  "súlytalannak, kapcsolat nélkülinek", valamint "nulla érdekérvényesítő képességűnek" nevezte a múlt ősszel felállt városvezetést  mondta, majd hozzátette: javaslom az ellenzéknek, hogy a politikai tanulságot vonja le.

A szombathelyi tűzoltók elsőként indítottak pert kifizetetlen túlóráik miatt, de az országban másutt is voltak ilyen gondok. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy a minisztérium végül kedvező döntést hozott az ügyben.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!