A közösségi portálon a politikusok is lazábbak

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere nagypapa szerepben, unokájával a karján áll a kertben, Bana Tibor jobbikos országgyűlési képviselő egy írországi panoptikumban Elivis mellett mosolyog, Lendvai Ferenc szombathelyi fideszes városatya pedig Pampaliniként néz velünk farkasszemet. A vasi politikusok is napi rendszerességgel használják a közösségi oldalakat, ahol lazább arcukat is megmutatják.

Nagy Ildikó

Bizonyára olvasóink között is vannak, akik a legnépszerűbb  közösségi portálon dr. Puskás Tivadartól (is) kapják a szombathelyi rendezvényekre szóló meghívókat. Nem véletlenül: a város első embere 3 ezer 833 ismerőssel büszkélkedhet a közösségi portálon. A polgármester 44 fotót oszt meg a nyilvánossággal: albumai azonban nem csak a protokoll-eseményekről mesélnek. Az Orbán Viktor, Navracsics Tibor és Semjén Zsolt szombathelyi látogatásán készült fotók mellett a magánemberről árulkodó felvételeket is találunk adatlapján. Boldog nagypapaként tartja például karjaiban unokáját, a tekepálya avatáson egy gurítását is lencsvégre kapták, de a közösségi portál előtt töltött percek is képileg dokumentálva vannak, akárcsak az első, polgármesteri hivatalban töltött munkanapja.

Bana Tibor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője meglepően sok (170) képet töltött fel az adatlapjára. Az ő képei is többnyire a munkájával kapcsolatos eseményekről mesélnek, de egy írországi utazáson készült fotók között lazább, sörözős képeket is találunk. Sőt, Bana Tibor a Csillagok háborúja című film hőseivel és Elvissel is találkozott: a panoptikumban készült fényképek legalábbis erről árulkodnak.

- Napi rendszerességel használom a közösségi portált, egyfelől kapcsolattartásra, magánjellegű beszélgetésekre, másfelől pedig információk (felszólalások, közlemények, cikkek, események) megosztására. Nagy előnye a közösségi oldalnak, hogy sokszor én is ott  értesülök bizonyos eseményekről. Hasznosnak tartom a munkám során, hiszen itt is tudom tartani a kapcsolatot a választópolgárokkal, akiktől fontos visszajelzéseket szerezhetek -  írta érdeklődésünkre a jobbikos honatya.


- A közösségi oldalt  naponta használom. Nem akartam azt a hibát elkövetni, amit a másik közösségi portálon, ahol boldog-boldogtalant visszajelöltem, így csak azokat igazolom vissza, akiket tényleg ismerek. Az oldalam zárt, csak az ismerőseim láthatják. Ennek két oka van. Egyrészt  nem akarom, hogy személyes jellegű üzenetet, családi eseményen készült képet "külsős" lásson, másrészről a néha sarkos mondataimat  amiket az ember mondhat szűk körben, de nyilvánosan nem szerencsés  nem szeretném viszont látni, például a Vas Népében -  válaszolt viccesen a közösségi portálon feltett kérdésünkre dr. Czeglédy Csaba szombathelyi szocialista képviselő.

- A portálon egyrészről megosztom az általam olvasott, nekem tetsző, vagy általam érdekesnek talált cikkeket, zenét, amit szeretek, elolvasom mások linkjeit, megosztok olyan infókat, amelyekről talán tőlem tudhatnak először az ismerőseim, és néha kifakadok, ha valami nagyon nem tetszik, vagy örömködök, ha valami nagyon bejön. Alapvetően zárkózott ember vagyok, de itt néha-néha feltöltök családi eseményről képeket. Mivel az ismerőseimet talán a saját politikai érdeklődésem izgatja legkevésbé, ezért politikával próbálom nem terhelni őket.  A munkámat is segíti az oldal, mivel elég sokan kerestek és keresnek meg itt, és kérnek segítséget, vagy tanácsot, vagy felhívják a figyelmemet valamilyen problémra. Ami legjobban tetszik a közösségi hálón, hogy úgy is tudhatok a környezetemben lévő emberek életéről, gondolatairól, érzéseiről, hogy nem találkozunk, vagy nem beszélünk telefonon. Az emberi kapcsolatokat természetesen nem helyettesíti, de lehetővé teszi, hogy az emberek legalább tudjanak egymásról. Ja, és számos programot szerveztem már a facebook esemény alkalmazásával - tette hozzá az MSZP-s városatya.

- Napi szinten használom a közösségi portált.  Úgy gondolom, hogy a harmadik  évezredben teljesen átalakul az emberek közötti kapcsolattartás. A közösségi portál erre a legjobb példa: régi húsz-harminc évvel ezelőtti barátaimmal, osztály- és csoporttársaimmal sikerült kapcsolatba kerülnöm a közösségi portál segítségével. Szerintem, politikusként sokkal árnyaltabb képet kaphatnak rólam a jó és kevésbé jó ismerőseim. A képviselői munkámban is  sokat segit az oldal, heti szinten keresnek meg a választókörzetemből az aktuális problémákkal. Bár könnyebb a kapcsolattartás, a személyes találkozást semmi sem pótolhatja  - jegyezte meg Lendvai Ferenc fideszes szombathelyi képviselő, akit Pampaliniként is láthatunk a közösségi portálon.

 
Képben vagyunk
Ugye, hogy dolgozom? Ez áll az LMP-s városatya, Horváth Zoltán közösségi portálon közzétett, egy közgyűlésen készült fotója alatt. Fideszes képviselőtársát, Szakály Gábort pedig motoros szerkóban és egy eperföldön guggolva is láthatjuk.  Lendvai Ferenc pedig a választókörzetéről készült légifelvételt is feltette az adatlapjára. Egy biztos: a közösségi portáloknak a következő választási kampány idején már biztosan fontos szerep jut. Addig is: használjuk ki az időt, és nézegessük a politikusok "emberibb" arcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!