Dénes Emőke a Mesebolt Bábszínházból

Dénes Emőke a táltosló a Kőszegi Várszínházban csütörtök este bemutatott Csillagvitéz című darabban, amely a Mesebolt Bábszínházzal közös produkció.

Merklin Tímea

Egy átlag lóként indul a mesében, aki aztán parazsat eszik és táltossá válik. De Dénes Emőke játssza a bikát, a nyulat, sőt az egész temetési menetet, és a deresre húzott parasztokat is. Sütő András Csillagvitéze nagyon izgalmas történet, ízes, kifejező nyelvezettel, érdekes figurákkal, sok humorral. Tíz év fölöttieknek ajánlják.

Emőke Borsról jött Szombathelyre, Nagyvárad mellett lakott egy kis faluban. Váradon járt középiskolába, Kolozsváron végezte el a Színművészeti Főiskolát. Tavaly épp Szovátán volt egy táborban, amikor belefutott Rumi László rendezőbe, aki Szombathelyről hozta azt a hírt, hogy a Mesebolt Bábszínházban kellene egy lány A legkisebb boszorkány című mesébe. Így jött el ilyen messzire. De amint kap legalább négy nap szabadságot, rögtön hazautazik Erdélybe a szüleihez, illetve Kolozsváron megvannak még a régi barátok. Ha csak két szabadnap van, akkor Budapestre mennek az itteni társaival, Lehőcz Zsuzsival és Szabó Tamással, akikkel együtt végzett a színművészetin, és akikkel együtt lakik Szombathelyen a bábszínház Kisfaludy utcai bérelhető lakásában. Még egy évet biztosan marad, mert 2012. júniusig van szerződése.
 
- Mennyire marasztaló Szombathely, mint város?

- Nem szerettem bele. Hiányoznak a kulturált helyek, ahol válogatott jó zene szól, lehet táncolni. Kolozsváron több ilyen is van, különböző stílusokban. Ott nagy igény is van erre, rengeteg az egyetemista. Ott olyan helyek is vannak, ahol bármelyik nap lehet bulizni, mondjuk hétfőn. Nem az a standard, hogy pénteken, szombaton lehet elmenni - mondja Emőke , miközben sodor magának egy cseresznyés-vaníliás illatú cigarettát.

- Mi hiányzik még?

- Nincs életünk a társulaton kívül. Szabadidőnk sincs sok, meg nincs is hol ismerkedni. Van egy kedvenc sörözőnk, ahol finom cseh söröket kapni, meg egy borozó, ahova szívesen járunk...

- Nézem Emőke szép sárga, extra szabású ruháját, a dekoltázsban jól mutató kék csipkét  vajon honnan öltözik?

- Kilencven százalékban turkálóból. Rengeteg jó cucc van, csak türelem kell végignézni a kínálatot. Volt egy idő, mikor csak pirosakat kerestem, most a zöld a színem, és kedvelem a pöttyöset, a csíkosat. Cipőért üzletbe megyek. Nem vagyok táskás, két táskám van, egy kicsi meg egy nagy...

- A szerelemről elmélkedünk aztán, ki hogy találhatja meg az igazit, megegyezünk, recept nincs. Egyáltalán ki az Igazi?

- Igazi az, aki el tud minket fogadni, akit mi is el tudunk fogadni, akivel a szürke hétköznapok is el tudnak telni, és a problémák (a közös és a saját problémák) nem verik szét a kapcsolatot. Szerintem jó sülhet ki a barátságnak induló kapcsolatból. Akivel a barátság jól indul, akiben az ember megbízik, és sok mindenben hasonló véleményen vagyunk, azzal valószínűleg a férfi-nő kapcsolat is jól működhet. Ezért aztán lehet, hogy  fiú-lány barátság tényleg  nincs is, mert könnyen átfordul, jó esetben mindkét részről.

Szerző: Merklin Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!