Hamarosan átállnak a digitális utastájékoztatásra a Vasi Volánnál

Az Éhen Gyula téren már állnak azok a digitális tájékoztató táblák, amelyeknek köszönhetően a Vasi Volán helyijáratos buszairól hamarosan percre kész információkat kaphatnak az utasok.

Erős D. Zoltán

A szombathelyi Éhen Gyula téren lévő helyi járatos autbuszpályaudvar megállóiban már ott vannak azok a tájékoztató táblák, amelyek digitálisan informálnak majd az aktuális járatokról. Az érkezési, illetve indulási időpontokról, az esetleges késésekről. S áll már az a tábla is, amelyen összesítve lesznek olvashatóak az egyes megállóhelyeken elérhető tudnivalók.

Papp Lászlótól, a Vasi Volán Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy ez a fejlesztés része annak a beruházásnak, amely keretében a megyében jelentősen javítják a menetrendszerinti autóbuszos közelekedési feltételeit.

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy ez a fejlesztés nem csak a megyeszékhelyet érinti. Így Celldömölk térségében tíz buszmegálló újult meg, s a helyközi autóbuszokat is felszerelik azzal a műholdas helymeghatározó rendszerrel, amely lehetővé teszi az eddigieknél korszerűbb utastájékoztatást. Ez teszi lehetővé, hogy az Ady téren a buszra várakozók egy központi számítógépen keresztül pontos információkat kaphassanak a járatok érkezéséről.

A projekt keretében korszerűsítik Szombathelyen a helyijáratos buszközlekedés tájékoztató rendszerét. Már több helyijáratos buszon alkalmazzák azokat a digitális kijelzőket, amelyek nem csak a viszonylatszámot tartalmazzák, hanem konkrétan olvasható rajta hogy honnan és hova tart az autóbusz. Az Éhen Gyula tér és Ady tér mellett a folyamatban lévő fejlesztés érinti még a Thököly utcai megállót is, amely a helyijáratos buszközelekedés egyik fontos szombathelyi csomópontja. Itt ugyancsak működnek majd az információs  táblák. A fejlesztés nyomán nem csak a buszpályaudvarokon, illetva a Thököly úti megállóban várakozók kaphatnak információkat az autóbuszok érkezéséről, hanem a buszokon is lesznek majd tájékoztató táblák. Ezek segítségével  tájékozódni lehet az aktuális, illetve a következő megállókról. Utazás közben pedig egyéb hasznos információkkal látják el a közlekedőket, különös - tekintettel a városba látogató turistákat.

Papp László elmondta, hogy a tervek szerint szeptember első felében már működni fog a tájékoztatási rendszer. A bonyolult technika miatt eleinte előfordulhat, hogy lesznek kisebb döccenők, de a vezérigazgató bízik abban, ezeket sikerül majd gyorsan koorigálni, s az utazók elégedettek lesznek a korszerű tájékoztatással. A projekt összköltsége 585 millió forint, amelyből 526 millió 693 ezer forint az uniós támogatás.

Győrben és Sopronban már működik

Nem csak Szombathelyen, hanem több nyugat-dunántúli városban, így Győrben és Sopronban is kiépült az új autóbuszos utastájékozató rendszer. Ez különösen azoknak nyújt nagy segítséget, akik viszonylag keveset utaznak autóbusszal, de hasznos lesz a rendszeresen közlekedőknek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!