Hétfőtől szigorúan ellenőrzik a szombathelyi kutyásokat

Az oladi lakótelep melletti füves részen gazdái láttára marcangolt halálra egy beaglet két staffordshire terrier. A hétfő délelőtti eset alaposan felborzolta a kedélyeket: a közterület-felügyelet holnaptól fokozottan ellenőrzi az ebtartókat.

Nagy Ildikó

A hétfői eset körülményeit Asbóth M. Gergő mesélte el portálunknak. Felesége, Szandra hétfőn délelőtt tizennégy hónapos kifiúkkal vitte le a házuk közelében lévő füves területre a család kedvencét, egy beaglet. A kutyára hirtelen rátámadt két staffordshire terrier, és halálra marcangolták a szerencsétlen ebet. Sem a támadó négylábúakon, sem a szerencsétlenül járt kutyán nem volt póráz, ahogy szájkosár sem.

A jogszabály értelmében csak kijelölt kutyafuttatón lehet póráz nélkül az eb. Mivel ez az egyébként sokak által  kutyafuttatónak használt terület hivatalosan  nem kutyafuttató, a póráz és a szájkosár használata is kötelező lett volna.

Ezeknek a kutyáknak csak papíron volt gazdájuk - jelenti ki Horváth Endre. A kutyakiképző szerint még ma is sokan vannak, akik státuszszimbólumnak választanak maguknak egy-egy különleges fajtát. A kutyatartás azonban nem egyenlő a villogásal.
 
Vannak, akik megmosolyogják, amikor azt javasoljuk, hogy hordják kutyaóvodába kedvenceiket. Ezeken a foglalkozásokon nem idomítjuk és nem tanítjuk a kutyát, egyszerűen csak  azt mutatjuk meg neki, hogy más ebek is vannak a világon. Úgy is mondhatnánk, hogy segítjük a szocializációját  teszi hozzá a szakember.
Horváth Endre szerint a jó gazda tudja fegyelmezni a kutyáját. Ehhez azonban az is kell, hogy mindenki megtalálja a saját habitusához leginkább illő fajtát.
 
Ha egy gazdi eléri, hogy úgy tudja sétáltatni a kutyáját, hogy az, ha a szemközti oldalon meglát egy másik ebet, nem akarja átvonszolni a gazdit, nos, akkor a gazdi elmondhatja, hogy jól nevelt kutyája van - mondja Horváth Endre.

A staffordshire terrier harcos fajta, akár gyilkolni is képes. Mint ahogy ezt a hétfői oladi eset is bizonyítja. A gyilkos ebek gazdája  aki kerüli a nyilvánosságot  hibázott, amikor szájkosár és póráz nélkül engedte szaladgálni a kutyáit. A tragikus eset kapcsán  főleg, hogy nem ez volt az első ilyen eset Szombathelyen szigorú ellenőrzésekre számíthatnak az ebtartók.

- Nulla tolerancia - mondja dr. Varsányi Péter, a szombathelyi közterület-felügyelet vezetője, akinek munkatársai eddig is ellenőrizték, hogy a négylábú kedvenceiket  közterületen sétáltató polgárok betartják-e az előírásokat.

Hétfőtől azonban fokozott akcióba  kezdenek a közterület-felügyelők, akik két hétig a rendőrökkel közösen ellenőrzik a közterületen feltűnő kutyatartókat.

Dr. Varsányi Péter szerint ez a tragédia is rávilágít a megelőzés, a tájékoztatás fontosságára. Ezért az ellenőrzési akció részleteit ismertető holnapi sajtótájékoztatón az állatok tartásáról szóló, többször módosított rendelet ebtartási szabályokra vonatkozó részét is ismertetik.

Jó hír, hogy a hétfői tragikus esetet követően ketten is betelefonáltak szerkesztőségünkbe, hogy egy-egy beagle kölyköt szeretnének ajándékozni a szomorú gazdiknak.

Asbóth M. Gergő köszöni a felajánlásokat, és elmondása szerint elképzelhető, hogy hamarosan élnek majd a felkínált lehetőségek valamelyikével, ám a feleségét annyira megviselték a történtek, hogy úgy gondolják, el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy egy másik kutyának tudjanak örülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!