Kevesebb járulékot kell fizetni a START-kártyás dolgozók után

A START-program a pályakezdők munkába állását, de ugyanígy a munkaerőpiacon egyéb okok miatt hátrányban levők foglalkoztatását is nagyban segítheti. A konstrukció lényege, hogy a munkaadók járulékkedvezményt vehetnek igénybe, ha START, START PLUSZ, vagy START EXTRA-kártyával rendelkező munkavállalót foglalkoztatnak.

Kiss Tamás

A dolgozók az egyéni járulékot az általános szabályok szerint fizetik meg. A START-kártya a pályakezdő fiatalok, a START PLUSZ a tartósan álláskeresők és a gyes, gyed, gyet, valamint ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül munkaerőpiacra visszatérők, a START EXTRA pedig az 50 év felettiek és az alapfokú végzettséggel rendelkezők munkába állását segíti elő. A START-kártya igényléshez szükséges T34START adatlap kitöltési útmutatója részletesen ismerteti a jogosultság szabályait. A kártyakiváltás közös, alapvető feltétele, hogy az álláskereső az igénylés időpontjában nem állhat foglalkoztatási jogviszonyban, s az igényléshez használt adatlapot még a munkába állását megelőzően kell benyújtania a NAV-hoz. Fontos, hogy az érvényesség kezdete az igénylés benyújtásának, postai úton küldött adatlap esetén  a postára adás napja! Az adatlap térítésmentesen beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain, és benyújtható személyesen vagy postai úton, elektronikus változata pedig letölthető a NAV honlapjáról.
 
A kártyák általában két évre szólnak. A felsőfokú végzettségű pályakezdő fiatalok START-kártyája azonban csak egy évig érvényes, míg a START PLUSZ és START EXTRA kártyák érvényességi ideje legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár elérésének időpontjáig tarthat.

Amennyiben a munkavállaló több foglalkoztatási jogviszonyban áll, a kedvezményt az a munkaadója érvényesítheti, akinél a kártyát leadta.

Fontos szabály, hogy a START-kártya csak egy alakalommal váltható ki, a START PLUSZ és a START EXTRA azonban többször is igényelhető, amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek.
 
A START PLUSZ és a START EXTRA kártya a hatályos törvényi rendelkezések alapján 2011. december 31-ig igényelhető, így a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg a járulékkedvezmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!