Kiderült a köztársasági elnök feleségének titka

Az egykori vasvári Tretter-villa, a mostani Békeház avatóján érdekes személyes momentumok is akadtak. Ezek közül is kiemelkedett a díszpolgári címet kapott vendég visszaemlékezése. Ilona asszony, Katalin édesanyja is szólt a közönséghez.

Kozma Gábor

A vasvári Tretter-villa jóval több önmagánál. Jelképezi egy nagyszerű, önzetlen orvos szolidaritását népe iránt és jelképezi a város fontos történelmi múltját, szerepét is. A múlt héten átadott épület ugyanis a vasvári békekötés helyszíneként is jegyzett. Az 1900-as évek közepén dr. Tretter László orvos tulajdonában volt, a második világháború végén, 1945. április 5-én pedig ebben a házban született Makray Katalin, a köztársasági elnök, Schmitt Pál felesége, olimpiai ezüstérmes tornász. Szülei Szombathelyről menekültek Vasvárra a háború alatt, ahol Makray Katalin megszületett. Édesanyja Akay Ilona, édesapja vitéz Makray Ferenc, aki a háború utolsó napjaiban Szombathelyen teljesített szolgálatot.
 
A rendezvény keretében Kovács Tilda polgármester Vasvár önkormányzatának képviselő-testülete által adományozott díszpolgári címet is átadta Schmittné Makray Katalinnak, aki ezt nem csak megköszönte, de személyes emlékeit is elárulta a szép számú közönségnek.

- Sokat kell még ezért a címért nekem dolgoznom, mivel csak két napot tölthettem ebben a városban, és már mentek is tovább a szüleim. Tehát nem voltam igazi vasvári;  ezért is vagyok most nagyon büszke arra, hogy annak tekintenek e címmel és ranggal - mondta, majd a menekülés történetét is felelevenítette. - Édesanyám mindenórás terhes volt velem, amikor két pici bátyámról is gondoskodnia kellett. Nádasd irányából menekült a család, teljesen besötétedett, amikor elérték Vasvárt. Egy nagy házból fény szűrődött ki, segítőkész férfi nyitott kaput, majd bekísérte otthonába szüleimet. Akik később elmondták, hgy számos sebesültet is láttak Tretter doktor - mert ő volt a befogadó  villájában... Édesanyám még azon az éjjelen megszült engemet, és két napot maradtak. Aztán a meggyarapodott család útrakelt, Szombathelyre... Ma is fejet hajtok édesanyám előtt, aki két nappal a szülés után, fegyverzajban elhozott minket a megyeszékhelyre... Büszke vegyok szüleimre és Tretter doktorra, aki akkor a legtöbbet segítette. Büszke vagyok szülővárosomra, amely tiszteli a múltat és élteti a jövőt - mondta el nagy taps közepett Schmittné Makray Katalin. Aki később a felújított házban is emlékezett.
 
ILONKA ASSZONY KÉT BEVÁLT JÓSLATA

Az egykori vasvári Tretter-villa, a mostani Békeház avatóján érdekes személyes momentumok is akadtak. Ilona asszony, Katalin édesanyja is szólt a közönséghez.

Mint mondta, megjósolta, hogy lánya olimpikon lesz, pontosabban tornászként ezüstérmet szerez. Ezen jóslást leírta egy papírra és eltette, majd amikor lánya hazaérkezett, megmutatta neki. Jó érzéke most sem hagyta cserben a fürge asszonyt: a vasvári polgármester asszonytól kapott levél nyomán, amely csupán meghívást tartalmazott, egyből kijelentette: lányom, te ott díszpolgár leszel, majd meglátod. Meglátta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!