Szeptembertől a helyszínén levehetik a külföldi rendszámot

Szeptembertől szigorodnak a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. A regisztrációsadó-amnesztia áfa-kötelezettséget is tartogat az érintettek számára.

Kiss Tamás

Szeptembertől az üzembentartók nem hivatkozhatnak szokásos külföldi tartózkodási helyükre a nem magyar rendszám használatakor, azt csak a rendszeres külföldi munkavégzéssel, vagy a magyarországi forgalomba helyezés megkezdésével igazolhatják.

A külföldi rendszámú autót vezetőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak szeptembertől, a járművet ezentúl is bárki vezetheti harminc napig Magyarországon, de ehhez ezentúl rendelkezniük kell az üzemben tartó írásos hozzájárulásával, amelyen a birtokba adás időpontját is meg kell jelölni. Az új feltételek betartását közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal kell igazolni az ellenőrzések során.

A szeptember 1-jétől hatályos 1382011. (VII. 19.) kormányrendelet kimondja: "ha a közúti, telephelyi ellenőrzés során kiderül, hogy a külföldi rendszámú járművek belföldi üzemeltetésére vonatkozó törvényi szabályok szerint a járművet jogellenesen használják, akkor a külföldi hatósági jelzést és engedélyt a helyszínen el kell venni, és azt az elvétel okának megjelölésével együtt nyolc napon belül meg kell küldeni a jármű belföldi üzembentartója vagy a vezető lakóhelye, székhelye, telephelye szerint illetékes közlekedési igazgatási hatóságnak."

A hatóság az így megküldött rendszámot bevonja, és ezzel egyidejűleg tájékoztatja a belföldi üzembentartót, hogy ha a döntés jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem kezdeményezi az autó belföldi forgalomba helyezését, akkor a bevont hatósági jelzést és forgalmi engedélyt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala útján megküldi a kiállító külföldi hatóságnak.

Ha a jármű üzembentartója vagy vezetője a hatósági eljárásban a döntés jogerőre emelkedéséig okirattal igazolja, hogy jogszerűen közlekedett külföldi rendszámú autójával, a hatósági engedélyt és jelzést visszakapja, a bevonásra vonatkozó eljárást pedig megszüntetik.

Az adótanácsadással foglalkozó RSM DTM Zrt. arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlament által június végén elfogadott mini-adócsomag szerint a regisztrációs adó felét nem kell megfizetnie annak az autósnak, aki itthon külföldi rendszámú autóval közlekedik, de év végéig magyar rendszámra cseréli le a külföldi rendszámot. 
 
Kalocsai Zsolt, a cég vezérigazgatója elmondta, az ötvenszázalékos adócsökkentés mellett az ősztől jelentősen szigorodó új szabályozás és a várható szankciók súlya miatt is vonzó a kedvezmény. A csökkentett regisztrációs adó megfizetését követően már kérhető a magyar rendszám, azonban az áfa, valamint a gépjárműadó megfizetése is megjelenik kötelezettségként, hiszen a jelenlegi regisztrációsadó-amnesztia nem terjed ki ezen adónemekre.

Emellett az adófizetési kockázat kezelése érdekében az ötvenszázalékos regisztrációs adó megfizetéséhez és a magyar rendszám megszerzéséhez pénzügyi képviselő bevonását írta elő a jogalkotó. A cégvezető elmondása szerint, a pénzügyi képviselő  aki a külföldi cég számára adószámot kér a magyar adóhatóságnál  az adókötelezettség teljesítéséért megbízójával együtt egyetemlegesen felel. Ezért az adóalany által fizetendő ötvenszázalékos regisztrációs adó mellett a várható általános forgalmi adó és gépjármű adó kötelezettséget is figyelembe véve kell majd bankgaranciát, vagy egyéb más garanciát kérnie a partnerétől.

EDDIG MÉG KEVÉS AZ ÉRDEKLŐDŐ

Kalocsai Zsolt, az RSM DTM Zrt. vezérigazgatója szerint kérdés, hogy mindezeket figyelembe véve elérhető-e a kívánt cél, a magyar rendszámra történő áttérés és valóban elégséges motiváció-e a kedvezmény valamint a kilátásba helyezett büntetések és szankciók összessége. A tízezer feletti külföldi rendszámmal közlekedő közül alig páran érdeklődtek a lehetőségek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!