Társaságiadó-kedvezmény: hamarosan érkezik a pénz a látványsportágakhoz

Hatalmas előrelépési lehetőséghez jutottak a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong sportágak csapatai, szervezetei. A működésüket, törekvéseiket segítő vállalkozások ugyanis jelentős társaságiadó-kedvezményhez juthatnak.

Kiss Tamás

Július 1-től társasági adókedvezményt vehetnek igénybe a látvány-csapatsportokat (a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot) támogató vállalkozások.

Adókedvezményre jogosító támogatás a látvány-csapatsport országos szakszövetsége, amatőr illetve hivatásos sportszervezetei, az azokat támogató közhasznú alapítványok, valamint sportköztestület részére, utánpótlás-nevelési feladatok ellátására, személyi jellegű ráfordításokra, a tárgyi eszköz beruházásra, felújításra, infrastruktúra fejlesztésre, versenyeztetéssel összefüggő költségekre illetve képzéssel összefüggő feladatokra nyújtható. 
 A látvány-csapatsport támogatása után a vállalkozásoknak kétszeres kedvezmény jár, mivel nemcsak a fizetendő adót csökkenthetik, hanem az ilyen címen elszámolt költséget a társasági adó törvény elismert költségként is kezeli. Az adókedvezményt kizárólag igazolás alapján lehet igénybe venni, amelyet a támogatásban részesülő hivatásos, amatőr sportszervezet, közhasznú alapítvány kérelmére a látvány-csapatsport országos sportági szakszövetsége állít ki, miután jóváhagyta a támogatott szervezet sportfejlesztési programját. Az országos sportági szakszövetség, és a sportköztesület részére nyújtott támogatás esetén a Nemzeti Sportintézet jogosult az igazolás kiállítására. 
 
A támogatási igazolás kiállításának a sportfejlesztési program jóváhagyásán túl egyéb feltételei is vannak, így többek között a támogatott szervezetnek nem lehet lejárt köztartozása, a korábban kapott állami támogatással megfelelően el kellett számolnia. Ezen túlmenően nem állhat csődeljárás, felszámolás, végelszámolás vagy kényszer-végelszámolás alatt, a működését bíróság nem függesztette fel, valamint megszüntetésére irányuló eljárás nincs folyamatban, nem áll támogatásból kizárás hatálya alatt. 

Az amatőr illetve hivatásos sportszervezetnek nyújtott támogatás esetén további előírás, hogy valamely bajnokságon induljon, az indulásra jogot szerezzen, vagy felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodás alapján szervezett sporttevékenység ellátását biztosítsa.
 
Sportcélú ingatlan beruházásának, felújításának támogatása esetén az igazolás kiállításának egyéb speciális feltételei is vannak, így például a beruházást az igazolás kiállítását követő negyedik év végéig üzembe kell helyezni.
 
A kiállított támogatási igazolások összértéke nem haladhatja meg a támogatott szervezet sportfejlesztési programjában szereplő utánpótlás-fejlesztési kiadásainak 90 százalékát, a versenyeztetéssel összefüggő költségek 90 százalékát, a személyi jellegű ráfordítások 50 százalékát, a képzési feladatokon belül általános képzés esetén a költségek 60 százalékát, szakképzés esetén 25 százalékát, a tárgyévi beruházás, felújítás értékének 70 százalékát.
 
Fontos: az említett támogatás nem szponzoráció, a sportszervezet a cég számára azért cserében nem adhat reklám ellentételezést.
 
Az adókedvezmény a vállalkozás döntése alapján a támogatás adóévében és az azt követő három adóévben vehető igénybe az igazoláson feltüntetett összegig, de az igénybe vett kedvezmény nem haladhatja meg a tárgyévi fizetendő társasági adó 70 százalékát. 

A társasági adóra vonatkozó rendelkezésekkel egyidejűleg módosultak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásra vonatkozó szabályok is. Az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolói mellett ezentúl az említett sportszervezetek edzői, illetve az országos szakszövetségek, sportági szövetségek edzői, a válogatott vezetőedzői (szövetségi kapitányai) is jogosultak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás választására.  
A hivatásos sportolók 100 millió forint, az edzők évi 50 millió forintos összeghatárig jogosultak az ekho szabályait alkalmazni a 2011. január 1. napját követően megszerzett bevételeik után.

A részletes szabályokról az állami adóhatóság ügyfélszolgálatai adnak felvilágosítást személyesen, telefonon, vagy írásban.

Arccal az utánpótlás-nevelés felé

A lerobbant műszaki és sporteszközparkkal rendelkező sportingatlanok felújításából, illetve az új sportcélú ingatlanok megjelenéséből mindenki profitálhat.A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Sportért Felelős Államtitkárságának reményei szerint a sportgazdaságban megjelenő új források eredményeként javulhatnak a népegészségügyi mutatók, így az egészségmegőrzés és a betegségmegelőzés terén kedvező elmozdulások várhatóak.  Az adókedvezményeket életbeléptető jogszabályok kedvezően hatnak az utánpótlás-korú sportolókra, valamint a diák- és hallgatói sport fejlődésére is.

A rendszer a DSE-k és a sportiskolák támogatásán keresztül lehetővé teszi az önkormányzati sportfeladatok ellátásának támogatását is, kiemelten a tornaterem és tornaszoba beruházást, felújítást, ami egy másik stratégiai cél: a mindennapos kötelező testnevelés infrastrukturális hátterének biztosításában játszhat fontos szerepet. A NEFMI szerint a  kedvezmények hatása a sportinfrastruktúra hátterében minőségi változás következhet be.
 
A szaktárca úgy gondolja, hogy a jelenleg lerobbant műszaki és sporteszközparkkal rendelkező sportingatlanok felújítása, illetve az új sportcélú ingatlanok megjelenése kedvező hatásaival, közvetetten kihat a sport iránt érdeklődő állampolgárokra is. Ezért a szakmailag megalapozott döntéseken alapuló, kellően szigorú és átlátható, jól nyomon követhető forrásfelhasználást várhatóan mindenki pozitívan fogadja majd.   

Profitálnak a profik

Megkérdeztük a három vasi top látványsportág képviselőjét is:

Tóth Miklós: - A Haladás Kft.-nek - profi klubként - kevesebb a lehetősége, mint az utánpótlás-nevelő egyesületé, hiszen hivatásos sportoló fizetésére nem lehet felhasználni ezt a pénzt. Az Illés Akadémián viszont rengeteg a gyerek, van egy alapítvány is. Már találtunk lehetséges támogatókat, de még másokkal is próbáljuk felvenni a kapcsolatot.

Gráczer György: - Természetesen beadjuk a kérelmünket a szövetséghez, remélem, a pályázatunkat elfogadják. Az azt követő lépés a támogatók megnevezése lesz. A Falco KC-é már talonban vannak, úgy véljük, a költségvetésünk 25-30 százalékát is  meg lehetne oldani a kalkulált összegből. Bízom benne, hogy októberre már pénz is érkezhet hozzánk.

Zsebe Ferenc: - Már egy hónapja ezen dolgozunk, a papírmunkán túl vagyunk, be is adtuk a szövetségnek a kérelmünket. Kezünkben vannak a potenciális támogatók szándéknyilatkozatai is. Valamennyiükkel régi a körmendi kosárklub kapcsolata. Nem túl nagy összeg, amit igénybe tudunk venni, a költségvetésünknek megközelítőleg 10 százaléka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!