Tisztább lesz a Rába vize

A korábbi évekhez képest tisztább lesz a Rába vize, mivel befejeződtek a korszerűsítési munkák az ausztriai bőrgyárban. A habképződés nem szűnik meg teljesen.

Bajdó Bettina

A Rába várhatóan nagyságrendekkel tisztább lesz a korábbi évtizedhez képest és talán az üzemek által okozott habzásnak is  vége, ugyanis befejeződtek Ausztriában a bőrgyárak szennyvíztisztító rendszereinek bővítései  olvasható a Pro Natura St. Gotthard (Pronas) honlapján.

A szentgotthárdi Pronas, mint  környezetvédelmi szervezet örül a beruházásoknak. A Boxmark bőrgyár környezetvédelmi vezetője Dieter Knoppek tájékoztatta a szervezetet, hogy a jennersdorfi gyárában is beüzemelték a korszerű kiegészítő szennyvíztisztítót.

Mint ismeretes, ugyanezt a kiegészítő beruházást már korábban elvégezték a feldbachi bőrgyárában is. Most a  wollsdorfi bőrgyárban is jelentős beruházásokat hajtottak végre, így  teljesítik azokat a szigorított törvényi előírásokat, amelyek csak 2013-tól lépnek hatályba Ausztriában.

A modernizáció során új flotációs (lebegtetős) berendezés, aktív szénszűrők, mechanikai szennyvíziszap sűrítő, valamint  egy modern szennyvíziszap víztelenítő is került a gyárba. Ez utóbbi az első ilyen berendezés Ausztriában.  A Pronas köszönetét fejezte ki Wilfried Schimonnak, az osztrák környezetvédelmi minisztérium vízügyi szekcióvezetőjének, hogy irányításával megvalósultak a beruházások.

A feldbachi bőrgyárban egyébként már 2009-től  aktív szénszűrők  javítják a szennyvíztisztítás hatékonyságát. A beruházások hatására az elmúlt hónapokban már ritkábban volt jelentős mértékű habképződés a Rába szentgotthárdi duzzasztójánál, bár ehhez kismértékben a duzzasztó módosítása és a sűrű esőzések is hozzájárultak. 

A szervezet szerint azt is tudni kell, hogy teljesen nem szűnik meg a habzás, mivel a habképződést természetes folyamatok (virágpor, pollen, biomassza, algák, falevelek) is előidézhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!