Tüzes parádé Körmenden frissítve fotókkal)

Idén immár 48. alkalommal emlékeztek meg a Rába-parti kisvárosban az államalapító Szent István királyról. Bár a vihar majdnem közbeszólt, szerencsére idén sem maradt el a tűzijáték és a vízi karnevál.

Bajdó Bettina

Péntek délután a Körmenden és környékén élők többsége aggódva kémlelte a feketébe boruló eget. Mindenki azon aggódott, hogy vajon a vihar elmossa-e az augusztus 19-ei rendezvényeket. Bár a természet ismét okozott károkat a környéken, a programok kezdetére szerencsére kisütött a nap.
Új főtér - Újjá született hangulat, ez a cím olvasható a Körmendi Napok plakátján.  Nem véletlen a névadás, hiszen nemrég készült el az új városközpont. A mostani rendezvény különleges alkalom a városlakók életében, mivel első alkalommal élvezhették és vehették igazán birtokba az új főteret.

A Körmendi napok elnevezésű programsorozat már szerdán, vagyis 17-én elkezdődtek, a Batthyány kastélyban a Rómeó és Júlia című előadást nézhették meg az érdeklődők. A rendezvénysorozat részeként augusztus 19-ére számos programot szerveztek az érdeklődőknek.  Este hatkor a főtéren térzenével kedveskedtek a helyi fúvósok az érdeklődőknek, majd este hétkor innen indult az ünnepi felvonulás a Rába-part irányába. A programok negyed nyolckor kezdődtek a folyó partján: lovasbemutatóval szórakoztatták a közönséget. Este nyolc órakor kezdődött a Szent István napi műsor, az államalapító királyról idén V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár beszélt. Az államtitkár megemlékezett a keresztény magyar államalapításról, István király uralkodásáról, szentté avatásról. A beszédet követően Bebes István polgármester vette át és szegte meg az új kenyeret, majd elkezdődött a látványos csónakfelvonulás, melyet égi parádé követett.

Az államalapító emlékére rendezett ünnepség nem ért véget a tűzijátékkal, a várban nemzetközi néptánc gála vette kezdetét.

Este tízkor a főtéren folytatódott a buli retro hangulatban. Volt Abba Show, Dj Johnny zenéjére is rophatták a táncot, s Dévényi Tibor is meghívást kapott. Újdonságnak számított idén a Via Vino, vagyis a Borutca, amely szintén a főtéren kapott helyet  magyar, osztrák, szlovén borokból lehet majd válogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!