Új körforgalom épül Szombathelyen

Az Iseum projekt befejező részeként csütörtökön megkezdődik a szombathelyi Rákóczi utca felújítása, illetve a Rákóczi és Thököly utcák kereszteződésénél létesítendő körforgalom építése.

Tersztyánszky Krisztina

A városháza képviselői - dr. Puskás Tivadar polgármester, Marton Zsolt alpolgármester és Lakézi Gábor városüzemeltetési osztályvezető - a helyszínen ismertették szerdán a beruházás részleteit. Egyúttal átadták az építési területet a kivitelező Magyar Aszfalt Kft. területi igazgatójának, Németh Gyulának.

Az építkezés által igénybevett útszakasz helyreállítása és a körforgalom kiépítése a nagyszabású Iseum projekt része. Az elhúzódó régészeti ásatások és a többször megismételt közbeszerzési eljárás miatt azonban a projekt módosítását, a határidő kitolását kellett kérvényezni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával. A harmadik közbeszerzési eljárás végre sikerrel járt, bár a nyertes pályázó ebben az esetben is visszalépett. Így most a második helyezett kivitelezőknek 49 napjuk van, hogy átadják a forgalomnak az új objektumokat.

A beruházás keretében új burkolattal látják el a Rákóczi Ferenc utcának a Thököly úti kereszteződéstől a Batthyány térig terjedő, 164 méter hosszú szakaszát. A járdákat térkővel borítják, mely a hasonló stílusú utcabútorokkal padokkal, lámpákkal, szeméttárolókkal, virágládákkal ugyanazt az építészeti hangulatot fogja árasztani, mint a közelmúltban felújított, Borostyánkő áruház előtti tér. Így ez a városrész mintegy a Fő tér meghosszabbítása lesz.

A Thököly és Rákóczi utcák kereszteződésénél körforgalmat építenek ki. Ez nemcsak a gépjárművel való  közlekedést, kanyarodást könnyíti meg, hanem a gyalogosok számára is kényelmesebb lesz. A körforgalom ugyanis teljesen körbejárható lesz, így ott, a városháza hátsó bejáratánál is át lehet majd kelni a Thököly úton, ahol eddig nem volt zebra.

A kivitelező nettó 138 millió forinttal nyerte el a munkát a közbeszerzési eljáráson. A munkálatok idején számítani kell majd időleges forgalomkorlátozásokra, amiért a szombathelyiek megértését és türelmét kérik. Az építkezés ideje alatt a Thököly utcáról a Battyhány tér felé csak a buszok hajthatnak be a Rákóczi Ferenc utcába. A személyautók ebből az irányból csak a zeneiskola mögötti parkolóig mehetnek be, az utca további részébe pedig csak buszok közlekedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!