Ez Európa? Kordon és lezárás volt az osztrák válasz az úthibára

Lezárták a Szentpéterfa déli végétől Ausztriába vezető utat az osztrákok; még a magyar szakaszra is kordont vontak.

Simon Erzsébet

Elektronikus levélben értesítette Walter Strobl monyorókeréki (Eberau) polgármester szentpéterfai kollégáját, hogy szeptember 28-ától lezárják azt a földutat, amely a vasi falu déli határától Pinkakertes (Gaas) közigazgatási területén csatlakozik az osztrák 56-os főútra. Kohuth Viktor polgármester meglepődve olvasta a sorokat, hiszen az elmúlt héten  - ahogy lapunk is beszámolt róla  - a monyorókeréki elöljáró még azt mondta, hogy bár szíve szerint lezáratná a balesetveszélyessé vált földutat, de ennek jogi akadálya van. Kedden este mégis kordont vontak az útra: a határkő - és a "schengeni határnyitás" örömére, a jószomszédi viszonyt s az együttműködést szimbolizáló "hello szomszéd-pad" - vonalában az út teljes szélességében fakorlátot állítottak behajtani tilos táblával, néhány méterrel odébb, már magyar területen, az aszfaltos úton pedig ugyancsak az osztrákok kihúzta szalagkorlát jelzi, hogy nem lehetséges az áthaladás. A szentpéterfaiakat felháborítja e barátságtalan tett.
    
Az elmúlt héten tudósítónk jelenlétében arról tárgyalt a magyar és az osztrák település polgármestere, hogy miképpen lehetne megoldást találni annak a mintegy 330 méteres ausztriai földútnak a felújítására, amely a szentpéterfai aszfaltos út folytatása, amelyen számosan közlekednek nap mint nap, s amely a kátyúk, gödrök miatt meglehetősen balesetveszélyessé vált. Walter Strobl nem lát módot arra, hogy önkormányzati forrásból megjavítsák, s noha indítványozta, hogy a burgenlandi tartomány vegye kezelésbe és renoválja, elutasító választ kapott. Keddi email-jében azt írta Kohuth Viktornak, hogy valaki ezt a földutat e hónap derekán "földdel szennyezte be, s ezt a feltöltést felszólításra sem távolította el. A szennyezés emiatt továbbterjed." Hozzáteszi Walter Strobl, hogy "a további károk elkerülése érdekében a szennyezett részeket ki kell tisztítani, s ezen intézkedések miatt a földutat szeptember 28-ától lezárják."
   
Információink szerint valaki valóban hordott földet az útra, mégpedig azért, hogy a kátyúkat betömködje...
  
Szerdán újfent kilátogattunk a helyszínre, mégpedig Horváth Lászlóval, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatójával, s a munkatársával, Józsa Miklós üzemeltetési és fenntartási osztályvezetővel. A közútkezelő vezetői tőlünk értesültek a kordonról. Horváth László szerint az osztrákok semmiféle akadályt nem állíthattak volna az aszfaltos útra - amelyet 2008-ban burkolat-megerősítési program keretben újítottak fel -, hiszen az a 8711. jelű, Ják-Szentpéterfa összekötő út része, magyar országos közút, s van arra jogszabály, hogy mit lehet elhelyezni és mit nem.

- Előre értesítenie kellett volna az osztrák félnek minket, ha korlátozni akarja a közlekedést - tájékoztat Horváth László. - Régebben ez az út egyenesen rávezetett az 56-os főútra, most az egykori osztrák őrbódénál lehet rákanyarodni. Volt már baleset amiatt, hogy a magyar aszfalt hirtelen göröngyös osztrák földúttá válik, ezért mi erre figyelmeztető közlekedési jelzőtáblát helyeztünk el ott korábban. Most hirtelenjében annyit tehetünk, hogy már Erdőházánál jelezzük az útlezárást, a faluban is kitesszük a zsákutca-táblát, s az aszfaltos út végére is kikerülnek a figyelemfelhívó elemek.

Kohuth Viktor késő délután még egyszer egyeztetett a monyorókeréki polgármesterrel, felajánlva neki, hogy a szentpéterfai közmunkaprogram résztvevői eltávolítják az út osztrák szakaszáról a  "szennyezést",  ennek fejében nyissa meg az utat. Walter Strobl válasza: legföljebb két hét múlva indulhat meg a közlekedés, addig ugyanis megpróbálják kiegyengetni a terepet. De aszfaltozásról nincs szó...
   
Minden jó, ha a vége jó, mondhatnánk, de a probléma valójában nem oldódik meg véglegesen. A péterfaiak tulajdonképpen köszönetet mondhatnak annak az illetőnek, aki földet borított néhány tátongó lyukba. Ha nem is lesz olyan minőségű az út folytatása, mint nálunk, talán a balesetveszély elhárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!